BiH
2

Godišnjica genocida u Srebrenici bit će obilježena u 100 gradova na Ostrvu

Klix.ba
Ponovo je Bosanska kuća u Birminghamu protekle sedmice bila centar tuge i sjećanja.

Čelni ljudi britanske organizacije Remembering Srebrenica dr. Waqar Azmi (OBE), inače savjetnik ministra vanjskih poslova Velike Britanije te osnivač i predsjednik te organizacije, uz pomoć dr. Aidan Stonehouse, izvršnog direktora, članovima Bosnia UK Networka prezentirali su rad organizacije, te planove za obilježavanje 20 godina od genocida u Srebrenici.

Javnoj tribini prisustvovao je i ambasador Bosne i Hercegovine u Londonu, Mustafa Mujezinović. Čelni duo iz organizacije Remebering Srebrenica je prisutnima potanko obrazložio cilj ove organizacije koja ima zadatak da cjelokupnoj javnosti u Velikoj Britaniji, ali i šire konstanto objašnjava šta se to desilo u zaštićenoj UN zoni Srebrenica 11. jula 1995. godine.

"Naša poruka je jednostavna, da se najveći genocid koji je počinjen nakon Drugog svjetskog rata na tlu Evrope nikada nikome ne ponovi, niti ikada zaboravi da su taj genocid nad Bošnjacima počinile srpske snage pod komandom optuženih ratnih zločinaca Karadžica i Mladića", saopćeno je iz ove organizacije.

Na tribini se moglo čuti i da su vodeći političari u Velikoj Britaniji neposredno priznali da su pogriješili prilikom pada Srebrenice i nisu žešće intervenisali i na taj način spasili 8.372 ubijena muškarca u Srebrenici. To je zorno prikazano u foto-monografiji "Remembering Srebrenica" koja je, po ocjenama mnogih, najkompletniji dokument o genocidu u Srebrenici objavljen na engleskom jeziku.

Najavljeno je da će dvije decenije od genocida u Srebrenici na različite načine biti obilježene u parlamentima Velike Bitanije, Velsa, Škotske i Sjeverne Irske, potom u više od 100 gradova na Ostrvu, odnosno na nekih 1.000 mjesta koja uključuju škole, vjerske objekte i društvene centre.