BiH
386

Godišnjica bitke na Brčanskoj Malti: Tuzla je imala pravo na odbranu

Piše: D. Brkić
(Foto: Fondacija Istina, pravda, pomirenje)
Protekle su 23 godine od bitke na Brčanskoj Malti u kojoj su pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla odbili napad paravojnih jedinica Srpske republike i novoosnovane Vojske Jugoslavije te odbranili grad.

U kontekstu 15. maja 1992. godine bitno je napomenuti da je 12. maja 1992. godine formirana tzv. Vojska Srpske republike u Banjoj Luci koja je stavljena pod komandu haškog optuženika Ratka Mladića. Također, u kontekstu 15. maja 1992. godine bitno je napomenuti da je 28. aprila 1992. godine ukinuta Jugoslavenska narodna armija (JNA) i osnovana Vojska Jugoslavije, čiji su se pripadnici otvoreno stavili na stranu srpskih paravojnih jedinica.

Prije 15. maja 1992. godine paravojne srpske jedinice su uz podršku novosadskog i užičkog korpusa JNA zauzele Bijeljinu, Brčko, Zvornik, Bratunac i Vlasenicu nakon čega su uslijedili nezapamćeni zločini nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u tim gradovima.

Početkom maja 1992. godine u Tuzlu se slila rijeka ljudi iz Podrinja koji su protjerani sa svojih ognjišta, a pretpostavlja se kako je do 15. maja 1992. godine u gradu bilo blizu 60.000 prognanih osoba.

Branitelji Tuzle nebrojeno puta su istakli kako napad na kolonu JNA nije planiran, jer se nije znalo u kojem će trenutku kolona napustiti kasarnu, tako da su deplasirane tvrdnje iz RS-a kako je kolona napadnuta iz zasjede i mučki. Tog 15. dana u Tuzli se odvijao nesmetan život. Djeca su išla u škole, radnici na posao...

Prije i poslije 15. maja 1992. godine vojne kolone su nesmetano napuštale kasarnu Husinska buna i Vojnu bazu Dubrave.

Dvadeset i tri godine kasnije nije utvrđen tačan broj žrtava. Prvobitno se manipulisalo brojem od 350 žrtava da bi se on smanjivao kako su godine prolazile.

Prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina RS u Tuzlanskoj koloni poginula su 54 vojnika, dok su 44 teže i lakše ranjena.

U bici na Brčanskoj Malti, prema podacima Fondacije Istina, pravda, pomirenje, poginula su tri pripadnika SJB Tuzla i 33 vojnika iz kolone.

I danas će u dva različita konteksta biti obilježen 15. maj. Najprije će delegacija iz RS, porodice poginulih prisustvovati parastosu u nekadašnjoj Skojevskoj, a danas ulici Armije RBiH, dok će u organizaciji Grada Tuzla u 13 sati na istom lokalitetu biti odata počast i položeno cvijeće na spomen-obilježju. Jedino je izvjesno da je 15. maja 1992. godine bio petak kao i danas...