Komisija za koncesije FBiH
0

Godišnji gubitak FBiH viši od 165 miliona KM

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Resorna ministarstva Vlade Federacije BiH u protekloj godini nisu naplatila više od 165 miliona KM koncesionih naknada, a najviše gubitaka federalnom budžetu nanijela su ministarstva industrije i energetike, te saobraćaja i komunikacija, navodi se u izvještaju Komisije za koncesije FBiH.

Predsjednik Komisije Šefik Koričić tvrdi da se situacija u ovoj godini nije promijenila u odnosu na prošlu, te da ne zna zašto nadležna ministarstva ne rade svoj posao i ne naplaćuju koncesionu naknadu.

"Zbog nedosljedne primjene zakona i pravilnika o dodjeli koncesija, te nezaključivanjem ugovora nadležnih ministarstava u FBiH s korisnicima prirodnih dobara, budžet FBiH je godišnje oštećen za oko 165 miliona KM. Na primjer, samo od nenaplate koncesione naknade za korištenje resursa za hidroelektrane u prošloj godini nije naplaćeno oko 20 miliona KM", navodi se u izvještaju Komisije za koncesije FBiH, prenose "Nezavisne novine".

Prema ovom izvještaju, koji je dostavljen federalnoj Vladi i Parlamentu, termoelektrane u FBiH prošle godine imale su prihod od oko 951 milion KM, za šta je koncesiona naknada trebalo da iznosi oko 57 miliona KM, ali da ova, kao ni naknada od oko 37 miliona KM za telekomunikacije, nije uplaćena u federalni budžet.

U Komisiji navode da u FBiH postoji oko 550 benzinskih pumpi, čiji je ukupan godišnji prihod oko 825 miliona KM, dok koncesiona naknada, koja nije naplaćena, po tom osnovu iznosi oko 35 miliona KM.

Federalne vlasti nisu naplatile ni tekuću koncesionu naknadu za igre na sreću od oko 400.000 KM, te korištenje šumskih resursa oko 14,5 miliona KM. 

U izvještaju se navodi da je iznos nenaplaćenih koncesija i veći od 165 miliona KM, jer Komisija nije uspjela prikupiti podatke o prihodima od korištenja ostalih dobara koja su predmet koncesije.
Prema zakonu, koncesiona naknada se plaća za izgradnju, dogradnju i korištenje autoputeva i magistralnih puteva, željezničkih pruga, plovnih kanala, luka, aerodroma, vodotoka, naftovoda i cjevovoda za transport gasa.