BiH
53

Godišnja konferencija IUS-a: U 2013. za stipendije dva miliona KM

Klix.ba
Rektor IUS-a Ozer Cinar najavio da će ova obrazovna ustanova 2013. za obrazovanje mladih i talentovanih studenata izdvojiti dva miliona KM.
Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija
Uprava Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu (IUS) danas je u hotelu Bristol upriličila je redovnu godišnju konferenciju za novinare na kojoj se gostima obratio rektor IUS-a Ozer Cinar.

Podsjećajući na neke ključne podatke o radu IUS-a, on je posebno istakao projekat "Stipendije za najbolje učenike BiH" urađen u saradnji sa direktorima srednjih škola širom Bosne i Hercegovine. Cinar je rekao kako će i u 2013. nastaviti sa dodjelom stipendija te istakao kako će ukupna suma koja je planirana za stipendije iznositi 1.400.000 KM, dok će ukupna suma koja će biti utrošena za obrazovanje mladih i talentiranih studenata iznositi dva miliona KM.

"Ostaje obećanje da ćemo pružati pomoć u obrazovanju mladih i talentiranih ljudi", rekao je Cinar obećavši kako će projekat podrške mladima u budućnosti biti nastavljen.

"Na IUS-u trenutno imamo studente iz 25 zemalja svijeta. Ove godine primili smo više od 420 studenata, čime je popunjen kapacitet naših prostorija. U narednih pet mjeseci bit će zavrešeni radovi na našoj drugoj zgradi, što će skoro udvostručiti naše kapacitete. Potpisali smo ugovore sa Saudijskom Arabijom, Bahreinom, Pakistanom te zemljama Sjeverne Afrike što će znatno uvećati broj sudenata koji trenutno studiraju na IUS-u", izjavio je Cinar.

Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija
Predstavnicima pojedinih škola, koje sarađuju sa IUS-om, rektor je ovom prilikom uručio plakete i priznanja za dosadašnju saradnju. Uprava US-a certificirala je direktore 20 najboljih škola u BiH kako bi oni mogli uručiti stipendije svojim najboljim učenicima.

Direktorica Druge gimnazije u Sarajevu Aida Arnautović, ispred srednjih škola, zahvalila se upravi IUS-a za potporu i podršku talentovane djece.

"Svi vrijedni i zaslužni učenici naših gimnazija i ostalih škola, nastavkom školovanja na IUS-u, ostat će u svojoj zemlji. Kadrovi sa internacionalnim obrazovanjem, koji će sutra voditi svoju državu, sigurno će dorinijeti cijelom društvu", rekla je Arnautović.

Dirktor Mješovite Srednje škole u Tešnju Muharem Saračević također nije krio zadovoljstvo saradnjom sa IUS-om.

"Mi imamo 1.200 učenika i, naravno, ovo je veliki događaj za nas. Mi imamo veoma malo prostora da idemo na ovako prestižne univerzitete. Naši učenici će školovanje moći nastaviti po najboljim nastavnim planovima i programima, što će ih osposobiti da bolje stoje na današnjem tržištu rada", dodao je Saračević.

Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija
Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) osnovan je od strane Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo, a inaugurisan u akademskoj 2004/2005. godini. IUS je otvoren za studente iz cijeloga svijeta, dok se kao jezik komunikacije koristi engleski.