Javna debata
0

Godinu dana poslije ubistva Denisa Mrnjavca

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Povodom godišnjice ubistva dječaka Denisa Mrnjavca u sarajevskom tramvaju, Centar za kulturu dijaloga organizirao je danas u Sarajevu četvrtu javnu debatu pod nazivom "Godinu dana poslije - počinioci i žrtve krivičnih djela su naša djeca - spriječimo maloljetničku delikvenciju".

Cilj ove debate je da se izvrši pregled realiziranih aktivnosti vladinog i nevladinog sektora na suzbijanju maloljetničkog prijestupništva u protekloj godini.

Direkotrica Centra za kulturu dijaloga Sanja Vlaisavljević nije zadovoljna rezultatima rada vlasti u ovoj oblasti, uz opasku da godina dana nije mali period te da su u tom periodu mnoga obećanja mogla biti realizirana.

Vlaisavljević podsjeća na obećanja relevantnih institucija, kao što su ona o izradnji zatvora za maloljetnike, preregistraciji Zavoda "Hum", usvajanju zakona o krivičnom postupku za mololjetnike te odobravanju brojnih projekata za nevladin sektor radi prevazilaženja ovog problema.

-Prema našim informacijama, gotovo ništa od ovoga nije napravljeno i suštinski se definitivno ništa nije promijenilo, ustvrdila je Vlaisavljević.

Ona upozorava da zbog nepostojanja zakona i ustanove za maloljetne prijestupnike, na ulicama imamo višestruke povratnike u vršenju krivičnih djela kojima se ništa ne može.

Također, Vlaisavljević smatra da je jedinstvena presuda izrečena maloljetniku koji je ubio Denisa Mrnjavca jedina kazna koja je izvršena i to zbog pritiska javnosti.

Direktor Katoličkog školskog centra Ivica Mršo ocijenio je da nekih pomaka u ovoj oblasti ima, ali su oni mali i nedovoljni te da treba nastaviti raditi na postizanju konkretnih rezultata.

Mršo podsjeća da građani nisu ti koji donose ili mijenjaju zakone u parlamentu i nisu u istoj mjeri odgovorni, kao oni koji su bili dužni i obećali prošle godine maloljetnički zatvor.

Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić odazvao se javnoj debati i poručio da želi čuti šta svi zajednički mogu uraditi da akcioni plan na suzbijanju maloljetničke delikvencije ne bude samo mrtvo slovo na papiru.

Kaže da je napravio "anamnezu" onoga što je urađeno, navodeći da to "nije neka kvaliteta za koju bih mogao reći da ima velike mjere ili da mogu strašno puno obećati".

-Akcioni plan je nešto na čemu se treba prvo nastaviti raditi i potrudit ću se da ovaj dokument pretvorimo u rezultat, naglasio je Mehmedić.