BiH
0

GO SNSD-a bira potppredsjednike i razmatra ustavne promjene

FENA
U Banjoj Luci u subotu zasjeda Glavni odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji će se izbrati nove potpredsjednike stranke, analizirati situaciju u stranci, njene aktivnosti na terenu kao i strastreške zadatke u vezi s djelovanjem u okviru BiH, prvenstveno oko ustavnih promjena.

"Smatramo da je reforma policije u BiH završena i o tome ćemo samo informirati članove Glavnog odbora", kazao je lider SNSD-a Milorad Dodik u izjavi novinarima pred početak sjednice.

On je ponovio raniji stav koji zastupa u vezi s ustavnim promjenama, navodeći da je SNSD spreman za razgovore te saslušati sve druge prijedloge o tome, ali su jasno kod stava da je Dejtonski sporazum osnov tih razgovora.

"Taj osnov se ne može mijenjati, mora biti očuvan kao i stav da je RS trajna i nezamjenjiva kategorija u funkcionalnom i političkom smislu i u tom pogledu izaći ćemo s prijedlozima ili podrškom onim prijedlozima koji to podržavaju", dodao je Dodik navodeći da su u njegovoj stranci najbliže konceptu koji bi bio novi bh. ustav asimetrične federacije.

Dodik je kazao da će SNSD pokrenuti i još neka pitanja kao što je izmještanje sjedišta Centralne banke BiH u Banju Luku, pitanja oko Izbornog zakona jer smatra da kompenzacijski sistem nije dobar za ove prostore i treba se vratiti proporcionalnom sistemu, kao i da je potrebno da se izmijeni nadležnost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća jer, smatra, treba se vratiti na nivoe prije njegovog formiranja.

Najavio je i da će biti utvrđeni i daljnji koraci u vezi sa ekonomskom politikom Vlade RS-a, prvenstevno oko dva pitanja koja su u finalizaciji - izgradnja mreže autoputeva o čemu će se u ponedjeljak ubrzati određene aktivnosti nakon razgvora sa autrsijskim "Strabagom" i oko nastojanja da tranzitni gasovod pređe i kroz dio RS-a.

Dodik ističe da na bazi razgovora koje je Vlada vodila proteklih mjeseci sada može saopćiti da RS ima šansu da dijelom bude obuhvaćena tranzitnim gasovodom "Južni tok", što je jedna od važnih aktivnosti sa kojima će se baviti u narednom periodu.