Sjednica u Sarajevu
0

GO SDP-a pozdravio pojačan angažman međunarodne zajednice

FENA
Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu pozdravio je pojačan angažman međunarodne zajednice u vidu partnerstva EU i SAD-a, te činjenicu da će prvi put od Dejtona do danas međunarodna zajednica ponuditi prijedlog zajedničkog paketa ustavnih promjena i rješenja koja su prioriteti za BiH.

GO SDP-a informiran je o razgovorima predsjednika Zlatka Lagumdžije s predstavnicima SAD-a i EU i pismenom pozivu za učešće na dvodnevnim razgovorima o ključnim problemima s kojima se susreće BiH, a koji će početi 8. oktobra u vojnoj bazi Butmir.

GO je kao minimum prihvatljivosti za SDP postavio uslov da rješenja, koja će biti izložena na predstojećem skupu, moraju biti takva da će država BiH moći funkcionirati bez blokada i u periodu nakon zatvaranja OHR-a.

  • SDP-ovi predstavnici neće prihvatiti dogovore koji bi doveli samo do kozmetičkih promjena Ustava BiH u kojima bi se zaobišla suštinska pitanja. Na ovim principima Glavni odbor je podržao učešće delegacije SDP-a koju će predvoditi predsjednik Zlatko Lagumdžija, te imenovao političku i ekspertsku grupu koja će biti podrška predstavnicima SDP-a na Butmirskim razgovorima", navodi se u saopćenju SDP-a.

Glavni odbor usvojio je na današnjoj sjednici i Informaciju o formiranju Izbornog štaba, izradi izbornog programa i izborne strategije SDP BiH za Opšte izbore 2010. godine.

Šef Izbornog štaba SDP-a za Opšte izbore 2010. je Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a. Rukovodioci grupe za izradu izbornog programa i izborne strategije SDP-a su Nermin Nikšić, generalni sekretar SDP-a i Ferid Buljubašić, član Glavnog odbora i direktor za poslovanje SDP BiH.

GO je raspravljao i o presudi Iliji Jurišiću koja za tu stranku predstavlja "nastavak srbijanske državne politike iz devedesetih godina prošlog vijeka i brutalne agresije na BiH".

"Ovim činom zvanični Beograd pokušava presudom nevinom čovjeku nadomjestiti sve presude međunarodnog i pravosuđa u regionu protiv političkog, vojnog i policijskog vrha Republike Srbije", navodi se.

GO je osudio posljednja dešavanja u preduzeću ''Elektroprenos BiH'' te podržao poteze visokog predstavnika Valentina Inzka i njegovog zamjenika Raffija Gregoriana.