BiH
0

GO SBiH usvojio Deklaraciju o ključnim pitanjima u BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Glavni odbor Stranke za BiH (SBiH) usvojio je jučer, na sjednici u Doboju, Deklaraciju o ključnim pitanjima u BiH.

U Deklaraciji je, između ostalog, navedeno da će se SBiH zalagati za implementiranje presude Međunarodnog suda pravde od 26. februara 2007. za genocid u Srebrenici.

Također, SBiH i dalje zadržava stav da sve općine iz Podrinja iz kojih potiču žrtve genocida trebaju imati poseban status.

Izborni zakon BiH koji je Srebrenicu na lokalnim izborima 2008. tretirao prema posebnom izbornom principu da svi građani Srebrenice sa prebivalištem u toj općini prema popisu iz 1991. mogu ostvariti svoje glasačko pravo u Srebrenici treba izmijeniti na način da se ovaj princip primijeni u oktobru 2012. i nastavi u kontinuitetu i bez ograničenja, kaže se u Deklaraciji.

SBiH se odlučno protivi namjerama pojedinih članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) u BiH za okončanje supervizije u Brčko distriktu jer, smatraju u SBiH, još uvijek nisu stečeni uvjeti za njeno okončanje.

Popis stanovništva, cijeni SBiH, treba biti obavljen prema uputstvima EUROSTAT-a na način da se popisom obuhvate obavezujući socio – ekonomski parametri te da etničke, religijske i jezičke odrednice budu neobavezujuće.

Političke stranke koje čine većinu u Parlamentu BiH svjesno su prihvatile potvrđivanje tektonskog demografskog poremećaja na terenu nastalog agresijom na našu zemlju te su poslali jasnu poruku da su bilo kakvi ozbiljni pomaci na polju povratka okončani , navedeno je u Deklaraciji.

Za SBiH je neprihvatljivo obrazloženje o ukidanju čl. 48 iz prijedloga Zakona jer je, navode, konačna verzija u stvari u potpunosti preslikala principe dogovora Tihić – Dodik – Čović iz Pruda u novembru 2008. godine.

SBiH se oštro protivi da se pitanje državne imovine prenosi s polja prava na polje političkih pregovora. Glavni odbor je u Deklaraciji pojasnio da je državna imovina svojina države BiH te da je ovo potvrđeno Ustavom BiH kao Aneksom 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Također, SBiH je osudila djelovanje političkih stranaka potpisnica Platforme koje imovinu države "daju nižim nivoima vlasti" te tako slabe državu BiH i podrivaju vladavinu prava.

SBiH se, navedeno je u Deklaraciji, zalaže za jedinstven Grad Mostar, administrativno i funkcionalno ujedinjen bez etničkih podjela. Stav SBiH je da se ispoštuje odluka Ustavnog suda koja se odnosi na izmjene Izbornog zakona za Grad Mostar, na način jednakomjerne zaštite pojedinačnih i kolektivnih prava, kako je to primjereno multietničkim društvima.

U vezi implementacije presude „Sejdić i Finci“ SBiH ima jedinstven stav da se članovi Predsjedništva BiH biraju direktno, da bi bila eliminirana diskriminacija pripadnika konstitutivnih naroda na način formiranja jedinstvene liste za izbor članova Predsjedništva BiH.

SBiH ne podržava parcijalne izmjene Ustava BiH već se zalaže za ustavne promjene koje će državu učiniti funkcionalnom i osigurati joj brži put ka euroatlantskim integracijama, navedeno je u Deklaraciji.

Posljednja dešavanja na polju sigurnosti, smatra SBiH, dodatno su uznemirila javnost i proizvela kod građana izražen stepen bojaznosti za ličnu i imovinsku sigurnost.

Ovo stanje je, smatra SBiH, posljedica "neadekvatnog djelovanja vlastodržaca te pritisaka koji oni vrše na policiju i pravosuđe s ciljem da se ovi organi stave pod njihov potpuni politički patronat".

Deklaracija sadrži i ocjenu medijske prezentacijom bh. političke slike.

Medijska prezentacija je ozbiljno opterećena nevjerojatno velikim pritiscima političkog karaktera kojima stranke na vlasti otvoreno instrumentaliziraju pojedine medijske kuće, posebno javne servise, realizirajući na taj način svoje programske ciljeve, odnosno pokušavajući da cjelokupnu BH javnost "servisiraju" vlastitom, političkom logikom i pragmom, kaže se u Deklaraciji, koju je medijima dostavila Press-služba SBiH.