BiH
0

Globalni natječaj Svjetske banke za esej o korupciji

FENA
Paul Wolfowitz, predsjednik Svjetske banke; Foto: AFP
Paul Wolfowitz, predsjednik Svjetske banke; Foto: AFP
Svjetska banka pozvala je mlade iz Bosne i Hercegovine da učestvuju u godišnjem natjecanju ove institucije u pisanju sastava (eseja) o borbi protiv korupcije.

Najbolji sastavi koji opisuju načine na koji korupcija utječe na mlade i kako se boriti protiv nje bit će nagrađeni s 5.000, odnosno 1.000 američkih dolara, saopćeno je u srijedu iz Svjetske banke.

Proces dostave radova za natječaj u pisanju sastava je, kako se navodi, u potpunosti zasnovan na Internetu i svi zainteresirani mogu naći odgovarajuće linkove i informacije preko lokalne Internet stranice Svjetske banke: www.worldbank.ba.

Rok za podnošenje sastava je 15. mart, a finalisti bit će proglašeni 20. aprila, te će biti pozvani da predstave svoje radove na završnoj ceremoniji dodjele nagrada na ABCDE konferenciji na Bledu 18. maja.

Godišnji globalni natječaj Svjetske banke u pisanju sastava ima nekoliko pravila, među kojima su slijedeća: učesnici moraju imati između 18 i 25 godina; svaki učesnik može dostaviti samo jedan sastav; sastavi ne smiju biti duži od 10 strana (maksimalno 4.000 riječi, sastavi se mogu dostavljati samo putem Interneta (online), na engleskom, francuskom ili španskom i uz svaki sastav mora ići sažetak (maksimalno jedna strana), na osnovu kojega će žiri izvršiti predselekciju.