BiH
0

Gligić: Ministarstvo zdravlja RS-a štiti trgovce cigaretama

FENA
U prodaji u Republici Srpskoj nalaze se neoznačene cigarete iako je 22. septembra trebalo da stupi na snagu pravilnik po kojem bi to bilo onemogućeno.

Ovu tvrdnju iznio je danas poslanik Demokratske partije Vojislav Gligić najavivši tužbu protiv resornog ministarstva, jer je ukinulo svoj raniji pravilnik, derogiralo zakon i prezeo potpuno suprotnu odluku od ustavne.

“Umjesto da štiti zdravlje djece i omladine, Ministarstvo zdravlja RS-a štiti trgovce cigaretama i omogućava im prodaju neoznačenih cigareta”, tvrdi Gligić.

Podsjetio je i da je prije mjesec i po Ministarstvo zdravlja RS-a povuklo iz skupštinske procedure izmjene i dopune Zakona o zabrani prodaje i upotrebe duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina, koje su trebale da omoguće nastavak prodaje neoznačenih cigareta na tržištu RS-a.

Međutim, predlagač je umjesto tog zakona donio novi pravilnik o stavljanju van snage ranijeg dokumenta o označavanju i pakovanju duhanskih proizvoda i “time derogiralo zakon i učinilo ga besmislenim”.

U odgovoru na ovo poslaničko pitanje, postavljeno tokom današnje sjednice Narodne skupštine RS-a, pomoćnik ministra zdravlja RS-a Nedeljko Milaković je kazao da je zakon povučen jer nisu, kako je ustvrdio, i u Federaciji BiH bili usklađeni termini o stupanju na snagu tih zakonskih akata, a kako prometnici i proizvođači duhanskim proizvodima ne bi trpjeli štetu.

“U toku su aktivnosti u vezi s usklađivanjem termina o stupanju na snagu određenih podzakonskih akata i u FBiH i RS i nadam se da će brzo naći u skupštinskoj procesuduri”, naveo je Milaković.

Međutim, Gligić je optužio taj resor Vlade RS-a da je spomenutim odlukama omogućio da neoznačeni duhanski proizvodi i dalje budu u prodaji u RS-u.