BiH
3

Glavno vijeće HNS-a zabrinuto oprstrukcijama u političkom životu BiH

FENA
Glavno vijeće Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS) održalo je sjednicu na kojoj je razmatralo više aktualnih pitanja za rad Glavnoga vijeća i važne političke procese i zbivanja u Bosni i Hercegovini.

Glavno vijeće je nakon prezentacije izvještaja voditelja pojedinih odjela zaključilo da je rad Odjela postao važan oblik funkcioniranja HNS-a i kao takav prepoznatljiv u javnosti, saopćeno je iz Glavnog vijeća HNS-a.

Glavno vijeće je još jednom naglasilo da euroatlantski put BiH ostaje hrvatski nacionalni prioritet i vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine, bez obzira na moguće istupanje Velike Britanije iz Evropske Unije.

Međutim, Vijeće je izrazilo zabrinutost stalnim i upornim opstrukcijama u političkom životu u BiH, što taj cilj čine daljim i nepotrebno teže dostižnim.

Neprihvatljivim je ocjenjeno dovođenje u pitanje i već postignutih dogovora i ispunjenih uvjeta na euroatlantskom putu i njihova zloporaba u predizbornoj borbi.

Izaslanstvo Glavnoga vijeća koje je nedavno primila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović informiralo je o toku razgovora. Pozdravljena je namjera službenoga Zagreba da značajnije sudjeluje u projektima od važnosti za Hrvate u Bosni i Hercegovini i podrži njihove legitimna politička prava kao konstitutivnoga naroda.

Glavno vijeće je informirano i o tematskoj sjednici u organizaciji Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Hrvatskog sabora s temom Hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini.

Istaknuta je veliko zanimanje za tu temu kao i veliki broj istaknutih političkih, znanstvenih, kulturnih i medijskih osoba sudionika te sjednice koji su svojim diskusijama dali značajan doprinos objektivnoj valorizaciji ove prevažne teme za hrvatski narod u BiH kao i samu poziciju Republike Hrvatske, saopćeno je.