BiH
0

Glavni pretres u predmetu Paško Ljubičić nije počeo zbog administrativnih problema

FENA
Glavni pretres u krivičnom predmetu protiv Paška Ljubičića, optuženog za zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv stanovništva i povrede zakona ili običaja rata, nije počeo danas, kako je bilo zakazano, jer 2.613 stranica transkripata dospjelih iz Ureda registrara haškog suda nije prevedeno s engleskog na jedan od službenih jezika Suda BiH.

Tužitelj David Schwendiman je najavio vijeću Suda BiH u Sarajevu izvođenje 56 svjedoka optužbe. Ukazao je na činjenicu da je optuženi dosta vremena u pritvoru, pa smatra da s ovim predmetom treba početi što prije, posebno zbog mogućnosti da Haag može ponovno preuzeti navedeni predmet ukoliko glavni pretres ne počne u roku mjesec dana.

Problem je riješen dogovorno, između obiju strana: prevodilačka služba Ureda registrara Suda BiH najkasnije za mjesec dana prevest će prvih 300 stranica navedenog transkripta, a za daljnje prevođenje bit će angažirani dodatni prevodioci.

Pored toga, odbrana će angažirati branitelja koji dobro zna engleski jezik.

„Moj branjenik je već pet i po godina u pritvoru, bez dana suđenja. Bojim se da ćemo doći u situaciju da ovo suđenje ne počne u dogledno vrijeme, pa smo voljni pokušati razgovarati s nekim od advokata koji dobro poznaju engleski jezik“, riječi su kojima je Ljubičićeva braniteljica Branka Praljak obrazložila sudskom vijeću razloge zbog kojih ovaj predmet više ne bi trebalo prolongirati.

Sudsko vijeće će početak glavnog pretresa u predmetu protiv Paška Ljubičića zakazati nakon što najkasnije za deset dana dobije od odbrane informaciju o angažiranju dodatnog branitelja.

Prema tužbenim navodima, Paško Ljubičić je od januara do kraja jula 1993. učestvovao u sklopu širokog ili sistematskog napada snaga Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na bošnjačko stanovništvo u općinama Vitez i Busovača.

U optužnici se navodi da je optuženi od januara do jula 1993. godine vršio dužnost komandanta Četvrte bojne vojne policije, koja je funkcionirala u Operativnoj zoni središnja Bosna (OZSB) HVO-a.

Ljubičić je navodno formalno i de facto imao kontrolu nad pripadnicima Vojne policije HVO-a u OZSB.

Ovaj predmet je prema odluci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju od 4. jula 2006. ustupljen na daljnje postupanje vlastima BiH.

Optuženi je prebačen na teritoriju Bosne i Hercegovine 22. septembra 2006. godine.

Paško (Bono) Ljubičić, zvani Toni Raić, rođen je 1965. u selu Nezirovići, općina Busovača. Hrvatske je nacionalnosti, državljanin BiH i Republike Hrvatske.