BiH
0

Glavni pretres protiv Muniba Ušanovića počinje 17. marta

FENA
Početak glavnog pretresa pred Odjelom II Suda Bosne i Hercegovine za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju koji se vodi protiv Muniba Ušanovića i Miodraga Kureša počet će 17. marta čitanjem optužnice i uvodnim riječima stranaka, odlučeno je danas na statusnoj konferenciji.

Optužnica tereti Muniba Ušanovića i Miodraga Kureša za produženo krivično djelo porezne utaje i produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Optužnica navodi da su Munib Ušanović, u funkciji generalnog sekretara Nogometnog saveza BiH, i Miodrag Kureš, u funkciji sekretara za finansije i marketing Nogometnog saveza BiH, od 1. januara 2001. do 30. septembra 2006. godine izbjegli plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga, poreza na plaće i poreza na doprinose i time oštetili budžet Federacije Bosne i Hercegovine u značajnom iznosu.

Optuženi Munib Ušanović i Miodrag Kureš su, navodno, od 1. januara 2001. do 31. maja 2005. godine zloupotrebom službenog položaja pribavili značajnu protupravnu imovinsku korist.

Prema današnjoj odluci sudskog vijeća, završetak čitanja optužnice u ovom predmetu, koja sadrži 94 stranice s obrazloženjem, predviđeno je za 27. mart, a već u aprilu će početi izvođenje dokaza.

Tužilaštvo je najavilo izvođenje 12 svjedoka. Prvo će biti saslušani nalazi i mišljenja dvojice vještaka: jednog finansijske struke i drugog, grafologa.

Odbrana je najavila veći broj svjedoka i provođenje ekonomsko-finansijskog vještačenja.

Prema rečenom, do kraja aprila će biti završen veći dio dokaznog postupka u ovom krivičnom predmetu.

Optužnicu protiv Muniba Ušanovića i Miodraga Kureša Tužilaštvo BiH je podiglo 18. decembra 2007. godine, a obojica su se 10. januara pred sudijom za prethodno saslušanje izjasnili da nisu krivi po tačkama optužnice.