BiH
0

Glavni odbor SDP BiH potvrdio većinu lista kandidata za lokalne izbore

FENA
Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH na današnjoj sjednici je potvrdio većinu lista kandidata za vijećnike, odbornike, načelnike i gradonačelnike za predstojeće lokalne izbore u BiH.

Kako je saopćeno je SDP BiH, potvrđeno je više od 90 lista za vijećnike i odbornike za općinska i gradska vijeća širom BiH, te 38 kandidata za pozicije načelnika i gradonačelnika. Na listama SDP BiH, u skladu s opredjeljenjem partijskih organa, zastupljeno je više od 40 posto mladih i 40 posto žena.

Glavni odbor SDP BiH pozvao je vladajuću koaliciju na državnom i federalnom nivou da što hitnije građanima i javnosti objavi Pismo namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu.

"Kako se radi o proširenom aranžmanu većem od milijardu KM, koji će politiku javnih finansija naše zemlje odrediti u narednih 13 godina i koji će otplaćivati građani, izuzetno je važno da se sadržaj ovog pisma objavi", kaže se u saopćenju SDP-a.

Također, dodaje se, je data i puna podrška delegatima SDP BiH iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH u njihovim naporima za konačnim popunjavanjem Kluba Srba u ovom domu. Ističu da je krajnje vrijeme da se ovaj Klub popuni u skladu sa Ustavom FBiH, kako bi se i srpskom narodu omogućila potpuna institucionalna ravnopravnost, koja je zagarantovana Ustavom.

Glavni odbor SDP BiH poziva vlasti u RS da bez odlaganja prekinu diskriminaciju bošnjačke djece i povratnika te dozvole upotrebu naziva bosanski jezik.

Također, smatraju da u ovom slučaju postoje elementi krivične odgovornosti, zbog nepoštivanja presude Ustavnog suda BiH, te je pozvano Tužilaštvo BiH da reagira u skladu sa svojim ovlaštenjima.