BiH
0

Glavni odbor SDA usvojio izmjene i dopune Statuta

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Glavni odbor Stranke demokratske akcije (GO SDA) na današnjoj sjednici usvojio je izmjene i dopune Statuta SDA.

Izmjenama se, između ostaloga, predviđa ograničenje mandata za rukovodeće pozicije u stranci. Jedna od izmjena predviđa da skupštinska tijela, općinska, kantonalna, regionalna i glavni odbor, učestvuju u kandidaturi i kreiranju liste kandidata u koje se bira rukovodstvo stranke.

"Do sada je samo predsjednik predlagao članove Predsjedništva stranke, a sada će trećinu članova na općinskom, kantonalnom, regionalnom i državnom nivou predložiti članovi Glavnog odbora", rekao je po okončanju sjednice Halid Genjac, predsjednik GO SDA.

Još jedna izmjena odnosi se na jačanje srednjeg nivoa organiziranja stranke i to kantonalnog i regionalnog odbora, na način da određeni nivoi mogu razriješiti dužnosti određena rukovodstva sa svog područja. Konačnu odluku, međutim, donosi Predsjedništvo stranke.

Statutom se sada uvodi i princip utvrđivanja izbornih rezultata za svaki nivo izbora i taj rezultat utvrđuje Predsjedništvo stranke.

"Ako u značajnoj mjeri dođe do pada izbornih rezultata provjeru vrše skupštinska tijela na tom nivou organizacije", pojasnio je Genjac.

Na sjednici je usvojen i zaključak u vezi sa Statutom, a Komisija za opća akta ovlaštena je da sačini prečišćeni tekst koji će uključivati današnje prijedloge.

Članovi odbora usvojili su danas i Odluku o sazivanju prve konvencije Asocijacije žena SDA.

Uvodne napomene i predložene izmjene prezentirala je predsjednica Asocijacije Alma Bandić-Drndo rekavši će ova Asocijacija imati 400 delegatkinja, a od sada će, umjesto jedne predsjednice i zamjenice, imati predsjednicu i četiri potpredsjednice.

Odlučeno je da će 22. maja biti održana Prva Konvencija žena na kojoj će biti izabrano rukovodstvo i donesena odluka o načinu izbora delegatkinja.

GO SDA je na današnjoj sjednici za novog člana odbora imenovao Mirsada Mujića, koji je položio svečanu zakletvu.