Razmatrani unutarstranački izbori
0

Glavni odbor SDA razmatrao i pitanje katastra u RS-u

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (GOSDA) u Sarajevu još traje, a u fokusu su nova pravila izbornog postupka u SDA i analiza izbornih rezultata Stranke na Općim izborima u BiH 2010. godine i njihova implementacija.

Predsjednik GOSDA Halid Genjac istaknuo je na pres-konferenciji da je u toku izjašnjavanje o amandmanima na izborna pravila kojima je predviđena procedura, počev od evidentiranja i kandidiranja do izbora unutar stranačkih tijela i organa.

Kazao je da se razmatra prijedlog novih izbornih pravila koja, kako je naveo, predstavljaju značajan iskorak u jačanju unutarstranačke demokratizacije, a koji je sačinjen na temelju šire javne rasprave i amandmana pristiglih iz kantonalnih, općinskih i mjesnih organizacija.

Dodao je da je ovom pitanju dat prioritet radi stvaranja pretpostavki za izbor novog kantonalnog i izvršnog odbora SDA u Sarajevu.

U vezi s analizom rezultata SDA na Općim izborima u BiH 2010. godine, Genjac je naveo da se s ovom analizom kasnilo zbog činjenice da je postojala namjera da se ona izvrši nakon cjelovitog implementiranja vlasti.

Istovremeno, najavio je da će spomenuta analiza poslužiti za izradu strategije za predstojeće općinske izbore u BiH.

Genjac je naveo da je GOSDA razmatrao i "pitanje katastra u RS-u", te zaključio da se formira jedan ekspertni tim koji će to pitanje tretirati u interesu zaštite imovine Bošnjaka na prostoru tog entiteta.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s mogućnošću održavanja vanrednih izbora u BiH, Genjac je kazao da su sve opcije otvorene, uključujući i otklanjanje mogućnosti u Izbornom zakonu i Ustavu BiH da se opstruiraju napori na implementaciji izbornih rezultata.

Podsjetio je da se, prema Ustavu, vanredni izbori mogu raspisati samo nakon raspuštanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ocjenivši pritom da to ne predstavlja realnu opciju.

Komentirajući pitanje u vezi s izjavom Milorada Dodika "da je za BiH jedino rješenje raspad države", Genjac je ocjenio da je ta Dodikova izjava u funkciji prikrivanja njegovog stvarnog problema - raspada njegovog ekonomskog sistema i budžeta RS-a.

Sjednica GOSDA je nastavljena, a, kako je najavljeno, nakon završetka zasjedanja bit će izdato saopćenje za javnost.