BiH
0

Glavni odbor SDA raspravljao o ekonomskoj situaciji u BiH

FENA
Glavni odbor Stranke demokratske akcije danas je u Sarajevu, nakon sjednice posvećene pitanjima organizacije i djelovanja u pripremi za 5. kongres SDA 26. maja, održao i sjednicu o temi "Ekonomsko - finansijska situacija i mjere za prevazilaženje problema".

Izvjestilac na toj tematskoj sjednici premijer FBiH Nedžad Branković istaknuo je da prioriteti za ublažavanje posljedica ekonomske krize trebaju biti smanjenje javne potrošnje, konsolidovanje u budžetima nivoa rashoda prema količini prihoda u ovoj godini, nastojanje da nepotrebnim odlukama ne generiramo deficit i priprema za intenzivne reforme koje će biti jedan od važnih elementa sporazuma s MMF-om.

Premijer Branković je ocijenio, kao i većina članova Glavnog odbora SDA, da se mjere za prevazilaženje ekonomske krize mogu svrstati u četiri grupe: mjere finansijske podrške privrednim subjektima koji su pogođeni ili će biti pogođeni krizom, mjere za ograničenje javne potrošnje, mjere za unaprijeđenje poslovnog ambijenta i smanjenja opterećenja poslodavaca i mjere za intenziviranje ulaganja u javne investicije, odnosno infrastrukturu.

Potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović ocijenio je kako bi bilo dobro unutar Stranke formirati ekspertni tim koji će iz sedmice u sedmicu analizirati ekonomska kretanja u zemlji, dok je potpredsjednik Glavnog odbora SDA Desnica Radivojević ocijenio da bi više trebali preći iz potrošačke u proizvodnu sferu.

Potpredsjednik SDA Ibrahim Nadarević je istaknuo kako prvi korak u prevazilaženju ekonomske krize treba biti smanjenje javne potrošnje, a Ševkija Čekić, član Glavnog odbora SDA, je kazao kako treba podržati i mjere koje je već utvrdila Vlada FBiH te istrajavati u smanjenju uvoza i povećanju izvoza.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović, govreći o javnoj potrošnji, ukazao je na činjenicu da je BiH platila 33 miliona zateznih kamata za kredite koje nije "povukla" od međunarodnih finansijskih institucija zbog neprovođenja pregovora do kraja te istaknuo kako treba sagledati ko je, ustvari, kriv za takve poteze.