BiH
0

Glavni odbor SDA podržava Tihićeve stavove o reformi policije

FENA
Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) iskazao je punu podršku stavovima stranačkog predsjednika Sulejmana Tihića i odbacio kritike visokog predstavnika i njegovog Ureda zbog Tihićevog neprihvatanja najnovijeg prijedloga o reformi policije.

"Do sada je SDA u više navrata iskazala nedvojbenu opredijeljenost i podršku reformi policijskih struktura u BiH utemeljenoj na tri principa Evropske unije. Unatoč svim rezervama i nedostacima, prihvaćeni su Martensov plan, Vlašićki sporazum i Izvještaj Upravnog odbora Direkcije za reformu policije, smatrajući da je to minimum za nastavak razgovora", saopćio je danas Glavni odbor SDA.

"Međutim, najnoviji prijedlog ne daje mogućnost za uspostavu funkcionalne policije koja će omogućiti efikasnu borbu protiv organiziranog kriminala, ratnih zločina i terorizma i biti temelj sigurnosti naših građana, što je suština reforme.

Zato nemamo pravo podržati legalizaciju postojećeg stanja, utemeljenog na zločinu i genocidu.

Posebno smo razočarani tumačenjem pojma 'pravičan' iznesenim prilikom kvalifikacije ovakvoga prijedloga!

Prema kojim je to normama pravično podržati (tj. nagraditi!) one koji već 12 godina ne procesuiraju ratne zločin(c)e, skrivaju informacije o masovnim grobnicama i nestalim licima, a osuđenim i osumnjičenim ratnim zločincima pomažu u bjekstvu i skrivanju", saopćila je stavove Glavnog odbora Služba za odnose sa javnošću SDA.