BiH
0

Glavni odbor SDA: Podrška visokom predstavniku i Bonskim ovlastima

FENA
Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) BiH u subotu u Sarajevu dao je podršku Uredu visokog predstavnika u BiH te njegovim Bonskim ovlastima u punom kapacitetu, odbivši aktuelnu inicijativu za njegovo ukidanje.

Glavni odbor je na sjednici izrazio i zabrinutost trenutnom političkom situacijom u BiH te pozvao relevantne političke snage da odgovornošću i dijalogom prevaziđu vještački izazvanu krizu od pojedinih srpskih političara iz RS-a, saopćeno je iz SDA.

Pozdravljena su nastojanja i napori međunarodne zajednice da BiH približe evropskim integracijama i učine je funkcionalnijom, te su u tom smislu posljednje odluke visokog predstavnika ocijenjene neophodnim za BiH.

Odlučeno je da je do kraja ove godine potrebno održati posebnu sjednicu Glavnog odbora na kojoj će obavezna tačka dnevnog reda biti razmatranje žalbe OO SDA Cazin i analiza realizacije posebnih zaključaka sa sedme redovne sjednice GO, koji se odnose na povratak.

Glavni odbor je obavezao Predsjedništvo stranke da posebno analizira sigurnosnu situaciju u BiH te na posebnoj sjednici sugerira adekvatna rješenja.

SDA je u subotu pozvala Bošnjake u Srbiji, posebno u Sandžaku te političke stranke i druge bitne faktore, da zaustave konflikte koji vode cijepanju bošnjačkog korpusa i Islamske zajednice u tom području.

Rečeno je kako jedinstvo bošnjačkog naroda i Islamske zajednice ne smije biti dovedeno u pitanje zarad uskrogrudih i sebičnih interesa pojedinih lidera.

SDA ne prihvata bilo kakvo dijeljenje muslimana Bošnjaka u njezino ime. Bošnjaci Sandžaka žive u državi Srbiji i trebaju se osjećati građanima svoje države. Duhovno, kulturno i vjersko središte Bošnjaka nalazi se u Sarajevu. Vođstvo IZ-e i duhovni centar muslimana Bošnjaka Sandžaka je u Sarajevu, po istoj logici i pravu, po kojem pravoslavni poglavar bosanskih pravoslavnih Srba jeste u Beogradu.

Stranka također zahtijeva od nadležnih institucija da u pripremi za lokalne izbore kroz izmjene Izbornog zakona obezbijedi mogućnost glasanja na sljedećim izborima i u diplomastko-konzularnim predstavništvima.

Glavni odbor je prihvatio informaciju predsjednika Stranke Sulejmana Tihića o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH,
usvojio i Odluku o organizaciji Asocijacije žena SDA te Rezoluciju o bosanskom jeziku.

U subotu na sjednici Glavni odbor SDA je donio i nekoliko posebnih zaključaka, sagledavajući ukupno stanje po pitanju raseljenih osoba, izbjeglica i povratnika.

Rečeno je kako potpuni završetak Anexa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma ne može biti završen dok se i posljednjoj raseljenoj osobi, koja želi da se vrati na svoje prebivalište, ne osiguraju minimalni uslovi za povratak.

Potrebno je izvršiti i reviziju Strategije BiH za provedbu tog Anexa. Ona bi trebala zadovoljiti stvarne potrebe raseljenih osoba i povratnika te osigurati sredstva i mehanizme za rekonstrukciju stambenih jedinica, zatvaranje kolektivnih centara i rješavanje pitanja alternativnog smještaja, rekonstrukciju potrebne infrastrukture u mjestima povratka, unapređenje zdravstvene i socijalne zaštite raseljenih osoba i povratnika, reformu školskog sistema i pristupa pravu na školstvo tih osoba.

Za potrebe povratka potrebno je izdvojiti sredstva na svim nivoima vlasti tako da ona ne mogu biti manja od dva posto utvrđenog budžeta.

Potrebno je i obezbijediti dodatna sredstva izdvajanjem 10 posto od prodajne cijene državnog kapitala.

SDA je potvrdila neophodnost da organi na svim nivoima u BiH dosljedno primjenjuju Odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, kako bi zapošljavanje u organima vlasti i javnim preduzećima bilo ravnomjerno popisu stanovništva iz 1991. godine.

Glavni odbor je ovlastio Predsjedništvo SDA da na prijedlog resornih ministarstava donese odluku kojom će općine iz Federacije BiH pomagati povratak u općinama u RS.