BiH
0

Glavni odbor SDA danas usvaja više rezolucija

FENA
Glavni odobor Stranke demokratske akcije (SDA) u subotu na sjednici u Sarajevu usvaja više rezolucija, među kojima su i rezolucije o ekonomskoj politici i povratku.

Nedžad Branković, član GO SDA i aktuelni premijer FBiH istaknuo je da Rezolucija o ekonomskoj politici 2009. - 2013. ima četiri osnova cilja koji trebaju BiH da izvedu iz krize i uvedu je u fazu razvoja.

Ti ciljevi su, kako je kazao, makroekonomska stabilnost i finansijska održivost, stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, jačanje BiH kao energetski pouzdane zemlje i infrastrukturno povezivanje BiH s Evropom.

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović kazao je kako rezolucija koja se odnosi na povratak ima za cilj da podigne na jedan viši organizacioni nivo taj proces i da se više bazira na povratak radno - sposobne populacije i obrazovanih kadrova.

  • Jednostavno želimo da stimulativnim mjerama pokušamo ohrabriti ljude koji su sada u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, a potiču iz RS-a, da i tamo mogu ostvariti bolje uvjete života, uz određene podsticaje u privrednim i poljoprivrednim aktivnostima. Time bi učinili dvije stvari. Prvo onima koji se vrate pokazat ćemo da ih pratimo u ekonomskom podizanju, a druga stvar je da oni koji se vrate dobiju uvjerenje da mogu biti bolji uvjeti življenja u Zvorniku, Višegradu, Foči nego u Vogošći, Visokom ili nekom drugom mjestu gdje sad žive, rekao je Osmanović.