BiH
83

Glavni grad BiH odao počast žrtvama masakra na Markalama: Opsada Sarajeva je veliki nekažnjeni zločin

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Glavni grad BiH danas se prisjeća svih nevino stradalih građana ovoga grada u ratu od 1992. do 1995. godine te odaje počast žrtvama masakra koje su stradale na pijaci Markale 5. februara 1994. godine.

U Narodnom pozorištu Sarajevo održana je komemorativna sjednica na kojoj su prisustvovali članovi Skupštine KS, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća s područja KS, kao i porodice stradalih.

Predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić otvorila je komemorativnu sjednicu podsjetivši kako je ova Skupština 2007. godine donijela odluku da se 5. februar proglasi Danom sjećanja na sve stradale građane u periodu 1992.-1995.

"Ne zaboraviti nedužne žrtve, to je naša obaveza. Sarajevo se danas sjeća svih onih koji su dali život za slobodu i domovinu. Prije 22 godine počinjen je stravičan zločin na pijaci Markale. Zato je ovaj dan odabran da se sjećamo svih nevinih žrtava", rekla je Babić.

Skupu se obratio publicista Avdo Huseinović koji je branio BiH još prvog dana rata i uradio niz dokumentarnih filmova koji svjedoče o strašnim zločinima širom BiH. Prikazani su dijelovi dokumentarca u kojima se jasno vidi da je opsada Sarajeva planirana mnogo prije početka rata.

"Opsada Sarajeva je veliki nekažnjeni zločin. Nažalost, ne možemo se zadovoljiti pravosnažnim presudama i staviti tačku na strašne zločine počinjene nad stanovništvom Sarajeva. Opsada Sarajeva je bila dobro isplaniran zločin još 1991. godine", rekao je Huseinović.

Nakon komemorativne sjednice bit će položeno cvijeće i odata počast nevino stradalim građanima na pijaci Markale.

Podsjećamo, na sarajevskoj pijaci Markale 5. februara 1994. godine oko 12:30 sati s položaja Vojske RS-a koji su se nalazili na području sela Mrkovići ispaljena je rasprskavajuća granata od koje je smrtno stradalo 68, a teže i lakše su ranjena 142 građanina Sarajeva.