BiH
79

Glavni državni tužilac Goran Salihović parlamentarcima: Hoćete li da ne hapsim?

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Glavni državni tužilac Goran Salihović jučer se obratio zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kojim je poručio da ako hoće mogu dovesti političkog tužioca ili čak "tri tužioca da brane i napadaju tri naroda".

"Imamo li mi nešto bolje u ovoj državi? Nešto jače od ove institucije? Imamo li nešto jače od vas? Od Parlamenta? Vijeća ministara BiH?", pitao je Salihović zastupnike.

On je kazao kako Tužilaštvo BiH ima ogromnu nadležnost uključujući i pitanje ratnih zločina gdje "jednostavno imamo period od dvadeset godina".

"Strašno osjetljivo pitanje koje regiju diže u oblak. Prije sedam dana smo imali protestnu notu od Milanovića, zašto? Zato što smo počeli da radimo svoj posao. Zbog ratnih zločinaca. Isto tako u Srbiji imamo reagovanja. Međutim, mi smo odlučni u ono što je zakon propisao, što naš narod traži od nas", rekao je Salihović.

Na zastupničke kritike kako Tužilaštvo BiH ne uzima u obzir zločine nad Srbima Salihović je rekao da su svi ratni zločinci isti.

Dodao je da je Tužilaštvo BiH nadležno i za korupciju, organizovani kriminal, terorizam i trgovinu ljudima.

"Mi pored Tužilaštva BiH imamo i Sud, ako to može neko drugi da radi, hajde da smislimo ko će to raditi. Niko na mene ne vrši politički utjecaj, ja sam dobar sa pola od vas lično i ponosan sam što vas znam, ali nema šanse da me ikada iko nešto pitao u smislu političkog reketa i to nikada neću dozvoliti. Ja dok sam tu biti će Tužilaštvo BiH profesionalno, ako promijenimo zakon, dovedete političkog tužioca, vi možete dovesti tri tužioca da brani tri naroda i da napadaju tri naroda", poručio je Salihović.

Od 2003. godine do danas Tužilaštvo BiH imalo je 2343 predmeta, a optuženo je 4281 osoba. Od toga u protekle dvije godine optuženo je skoro hiljadu ljudi.

"Nisam ni ja zadovoljan odlukama Suda, nemoguće je da imamo onoliko uslovnih presuda i novčanih kazni. Imamo ogromnih problema. Ja nisam vjerovao da ću imati probleme u nekim segmentima koji bi trebalo da podržavaju Tužilaštvo BiH. Imamo slučaj Zubac, čovjek je osuđen, čovjek vodi Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), to je vaš zadatak da ga smijenite. Ne znam zašto ga ne smjenjujete, ja ne mogu da radim neke predmete jer imam zabranu pristupa tajnim podacima", rekao je Salihović.

Državni tužilac jučer je kazao kako smo dotakli i vrh pravosudne korupcije obzirom da je u BiH uhapšen sudija.

"U idućoj sedmici je optužnica za to. Nijedna optužnica iz ratnog zločina nije odbijena. 191 optužnica je potvrđena, sve su optužnice potvrđene. Vi od 2003. godine niste usvojili nijedan Izvještaj Tužilaštva BiH, mislim da bi bio red da ga jednom usvojite i pokažete da podržavate Tužilaštvo. Onaj ko je protiv Tužilaštva, taj je protiv države", rekao je Salihović.

On je kazao da je mišljenja kako su građani BiH dolaskom pape Franje pokazali da je BiH država, da u njoj treba ostati i boriti se za državu i da možemo svi zajedno da volimo jedni druge.

"Taj dan bile su dvije intervencije i to naredba da se spuste zavjese na prozorima jer je neko digao roletnu i mahao papi i da se sklone automobili sa parkinga", kazao je Salihović.

Glavni tužilac rekao je i da je tražio tužioca za korupciju obzirom da im tu fali ljudi.

"Što se tiče predmeta Čaušević, tu vrlo brzo ide optužnica, ona je 70 posto već gotova. Predmet Kikerović i Čaušević su indirektno u budžet BiH stavili milijardu i sto miliona KM", rekao je Salihović.

Salihović je istakao kako Tužilaštvo BiH ima slučajeve gdje im entiteti dostavljaju predmete jer nemaju kapacitete te da su jedan veliki predmet dobili od Republike Srpske i da ga uveliko rade.

Prokomentarisao je i "spektakularna" hapšenja.

"Mi hapsimo da bi došli lakše do optužnice. Hoćete li da ne hapsimo? Rekli ste da su mnogi saslušavani ovih dana. Saslušavani su jer nisam želio da ih hapsim. Moramo biti i diplomate. Imamo fantastičnu regionalnu saradnju, ali dovoljna je jedna mala iskra da se region upali, a to je ratni zločin", rekao je Salihović.