Održana godišnja sjednica
0

Glavni ciljevi Skupštine BPK očuvanje budžetske stabilnosti kantona

FENA
Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj godišnjoj sjednici usvojila je programe rada Vlade i Skupštine BPK-a za ovu godinu.

Ciljeve i politiku BPK-a za 2013.godinu poslanicima su prezentirali premijer BPK-a Emir Frašto i ministar finansija Alem Mujković.

Kako je istaknuto, među glavnim ciljevima na čijem ostvarenju će se raditi u ovoj godini su očuvanje budžetske i makroekonomske stabilnosti BPK-a, iznalaženje odgovarajućih sistemskih rješenja za povećanje javnih prihoda, razvoj tržišta rada i unaprijeđenje ekonomskog okruženja, povećanje zaposlenosti kroz dalji razvoj industrijskih zona i industrijske insfrastrukture te drugo.

Pored ostalog, radit će se i na razvoju i unaprjeđenju sistema socijalne zaštite, zdravstva, jačanju i modernizaciji sistema obrazovanja.

Razmatrana je danas i implementacija ciljeva i politike Skupštine BPK-a za prošlu godinu u kojoj je Skupština održala osam redovnih i sedam vanrednih sjednica na kojima je razmatrano i usvojeno 12 zakona te utvrđeno 9 nacrta zakona koji su upućeni u proceduru javnih rasprava.

U ovom periodu Skupština je usvojila i 14 izvještaja iz svoje nadležnosti, donijela 44 odluke te primila k znanju 11 informacija.

Skupština je usvojila i Deklaraciju o ostvarivanju procesa povratka izbjeglica i raseljenih osoba na područje jugoistočne Bosne te donijela Zaključak u vezi sa smjernicama za planska rješenja od ključne važnosti za razvoj BPK-a u prostornim planovima FBiH i BPK Goražde za period 2008.-2028. godina.