Advokat Nikica Gržić
0

Glavaš zadržan u Sudu BiH do sutra ujutro

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin izdao je naredbu da se Branimir Glavaš zadrži 24 sata u prostorijama za zadržavanje Suda BiH, odnosno do sutra u 8.15 sati, izjavio je Glavašev advokat Nikica Gržić.

"Barašin nije obrazložio ovu odluku jer za to nema ni zakonsku obavezu, ali pretpostavljam da je razlog provjera Glavašove dokumentacije koju je prezentovao danas Tužilaštvu kao dokaz o njegovom bh. državljanstvu", rekao je Gržić novinarima nakon što je Glavaš danas priveden u Tužilaštvo BiH i sa njim obavljen razgovor.

On smatra da nije bilo nijednog razloga za ovu odluku.

"Glavaš je prezentovao uvjerenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih, rješenje o upisu u državljanstvo i smatram nisu postojali zakonski razlozi za zadržavanje", rekao je Gržić.

On nije mogao ništa reći o tome kakve će korake kao Glavašev advokat da preduzme, navodeći da je teoretski moguće da se Glavaš i dalje zadrži u Sudu BiH, te da mu se odredi pritvor.

"Ranije je utvrđeno, provjerom matičnog ureda u Ljubuškom, da su izvodi iz matične knjige rođenih autentični", rekao je on, dodajući da ukoliko se utvrdi da je dokumentacija u redu ne postoje mogućnosti za njegovo izručenje Hrvatskoj.

On je povrdio da je Glavaš uhapšen u Kupresu jutros u 8.15 sati.

Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odredilo je Glavašu pritvor nakon što je Mandatno-imunitetna komisija donijela odluku o ukidanju poslaničkog imuniteta.

Glavaš je u petak, 8. maja, pred Županijskim sudom u Zagrebu osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine. Po izricanju presude, Glavaš je prebjegao u BiH.