BiH
0

Glavaš se vraća kući da ne bi služio kaznu u Zenici?

SRNA
Branimir Glavaš (Foto: Arhiv/Reuters)
Branimir Glavaš (Foto: Arhiv/Reuters)
Advokat Veljko Miljević potvrdio je medijska nagađanja da se njegov klijent Branimir Glavaš, koji je u BiH pobjegao zbog desetogodišnje kazne zatvora na koju ga je osudio zagrebački Županijski sud zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku početkom devedesetih godina, namjerava vratiti u Hrvatsku.

Navodno se Glavaš želi vratiti u Hrvatsku kako bi izbjegao služenje kazne u zatvoru u Zenici, a Miljević je rekao da je on na povratak spreman i prije presude Vrhovnog suda Hrvatske o njegovoj žalbi, javlja dopisnik Srne.

"U ovom trenutku njegove namjere nisu vezane za izvršenje kazne nego za drugostepenu odluku. Što se njega tiče on može doći u Hrvatsku za dva dana!", rekao je Miljević.

Presudom iz maja prošle godine Glavaš je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog ubistva osiječkih Srba, slučajeve "selotejp" i "garaža", a neposredno prije izricanja presude pobjegao je u BiH, čije državljanstvo posjeduje, a suđenje je nazvao političkim procesom.

Prije mjesec dana na Vrhovnom sudu Hrvatske završen je javni dio žalbenog procesa na presudu Glavašu i njegovim egzekutorima za ratne zločine nad osiječkim Srbima.

Sada se očekuje konačna odluka Vrhovnog suda koji nema rok do kojeg je mora donijeti. Svi optuženi su u žalbama tražili ukidanje prvostepene presude, dok je Državno tužilaštvo tražilo veće zatvorske kazne za sve optužene i to zbog posebno teških okolnosti djela i visokog stepena njihove krivične odgovornosti.