"Slobodna Dalmacija"
0

Glavaš prevarom želi u mostarski zatvor?

SRNA
Branimir Glavaš (Foto: Arhiv)
Branimir Glavaš (Foto: Arhiv)
Prema informacijama hrvatskih obavještajnih službi, saradnici osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša dogovorili su sa zeničkim zatvorenikom Muamerom Topalovićem da inscenira napad na Glavaša kako bi mu na taj način omogućio premještanje iz zeničkog u mostarski zatvor, piše "Slobodna Dalmacija".

List navodi da su o ovom tajnom dogovoru hrvatske službe obavijestile kolege u BiH, koji, s druge strane, tvrde da nemaju saznanja o tome.

"Riječ je o neozbiljnim špekulacijama i podmetanjima", rečeno je u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Zamjenik direktora zeničkog zatvora Josip Pojavnik rekao je za "Slobodnu Dalmaciju" da zatvorsko osoblje nema takvih saznanja, te dodao da će Glavašu, ukoliko dođe u zenički pritvor, garantovati bezbjednost i onemogućiti kontakt sa Muamerom Topalovićem, koji u zeničkom zatvoru služi 35 godina zatvora zbog okrutnog ubistva porodice Anđelić.

"Nije moguće promijeniti zatvor na osnovu nekog insceniranog incidenta. Mi sistematski pratimo probleme u međuljudskim odnosima zatvorenika, u skladu s tim pravimo grupe koje bolje funkcionišu. Glavaš i Topalović u našem zatvoru neće imati priliku da se sretnu, biće u odvojenim paviljonima", rekao je Pojavnik.

Prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija BiH, osuđenik ima pravo da podnese molbu za promjenu zatvora, ali tek nakon isteka polovine kazne. Međutim, postoji i opcija da nadležni ministar zatvorenika premjesti u drugu zatvorsku jedinicu, bez obzira na vrijeme provedeno u pritvoru, a ukoliko je život zatvorenika u opasnosti. 

U mostarskom zatvoru, koji je poluotvorenog tipa, već nekoliko Hrvata osuđenih za ratni zločin služi kaznu. 
	
Glavaš je uhapšen 28. septembra u Drinovcima, u opštini Grude u BiH, nakon što mu je vanraspravno vijeće Suda BiH potvrdilo kaznu od osam godina zatvora, koju mu je izrekao Vrhovni sud Hrvatske zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Osijeku 1991. godine. Glavaš se trenutno nalazi u pritvorskoj jedinici Suda BiH u Sarajevu.