Provjera u toku
0

Glavaš nema pravo na bh. državljanstvo?

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Penzionisani hrvatski general Branimir Glavaš nema pravo na državljanstvo BiH, jer su njegovi roditelji, u vrijeme kada je rođen u Osijeku 1956. godine, vjerovatno, imali samo državljanstvo Hrvatske, rekli su u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Državljanstvo BiH nisu imali ni njegovi roditelji, jer su Grude 1921. godine, gdje su tada rođeni, pripadale Hrvatskoj.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH rečeno je da su Grude u Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca pripadale Primorskoj banovini, a zatim Banovini Hrvatskoj i da zato,  najvjerovatnije, Glavaševi roditelji nikada nisu imali državljanstvo BiH, pa ni on nema pravo na njega, što sada istražuje i Tužilaštvo BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije želio da iznosi pojedinosti o tome, ali kaže da je provjera Glavaševog državljanstva u toku.

Glavaš je nedavno osuđen u Hrvatskoj zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Osijeku 1991. godine. Poslije izrečene presude u Hrvatskoj, državljanstvo BiH dobio je u decembru 2008. godine na osnovu člana 6. Zakona o državljanstvu, gdje piše da pravo na državljanstvo ima "dijete čija su oba roditelja bila državljani BiH u vrijeme rođenja djeteta, bez obzira na mjesto njegovog rođenja".

Vanraspravno vijeće Suda BiH odbacilo je u utorak zahtjev pravosuđa Hrvatske da Glavaš bude izručen toj zemlji, dok je Sud BiH saopštio da "Zakon o krivičnom postupku BiH isključuje mogućnost izručenja državljanina BiH".