BiH
0

Glavaš i dalje prima poslaničku platu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Branimir Glavaš, koji je osuđen na 10 godina zatvora zbog zločina nad Srbima 1991. godine u Osijeku, i dalje prima platu kao poslanik Hrvatskog sabora bez obzira što se nalazi u bijegu u BiH i što je za njim Hrvatska raspisala međunarodnu potjernicu.

Šef saborske Službe za odnose sa javnošću Ružica Šimunović saopštila je da Glavaš svoju platu prima legalno i na osnovu zakona, bez obzira na nepravosnažnu sudsku presudu, bijeg iz države i potjernicu koja je za njim raspisana.

U objašnjenju saborske Službe se navodi da je zakonom određeno da mandat poslanika prestaje samo u četiri slučaja - ukoliko podnese ostavku, ukoliko mu je pravosnaženom sudskom odlukom oduzeta poslovna sposobnost, ukoliko je pravosnažno osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora dužu od šest mjeseci, ili smrću.

U Glavaševu poslaničku platu, koja je za maj iznosila 3.570 eura, uključen je i dodatak koji mu pripada za funkciju predsjednika Kluba poslanika HDSSB-a, iako njegovim bijegom iz Hrvatske taj klub više ne postoji.

Za postojanje poslaničkog kluba potrebna su bar tri poslanika, a Glavašev HDSSB ih sada u Saboru ima samo dvojicu, prenose hrvatski mediji.