List "Globus"
0

Glavaš bi mogao završiti u KPZ Zenica

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Brisanjem apsurdne odredbe Sporazuma između Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH prema kojoj bjegunac može biti pritvoren na izdržavanje kazne u drugoj državi samo "ako se osuđena osoba sa tim saglasi" - Branimir Glavaš bi mogao završiti u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, piše zagrebački "Globus".

To je najpovoljnija varijanta prema kojoj bi države Hrvatska i BiH prestale pomagati bjeguncima, a u konkretnom Glavaševom slučaju postoje još dva scenarija po kojima bi mogao biti prisiljen na izdržavanje desetogodišnje zatvorske kazne na koju ga je zbog mučenja i ubijanja građana Osijeka srpske nacionalnosti 1991. godine nepravosnažno osudio Željko Horvatović.

Drugi način je osporavanje Glavaševog bosanskohercegovačkog državljanstva, koje je "sredio" krajem 2008. godine, neposredno nakon što su mu propale sve tužbe protiv osiječkih policajaca. 

Pribavljanje državljanstva poklopilo se sa propadanjem Glavaševih nada da će sudskim putem moći diskreditovati današnjeg upravnika policije Vladimira Fabera koji je 2006. godine upravljao istragom, piše "Globus".

Optužbe na račun postupanja osječke policije za vrijeme uzimanja iskaza saoptuženih u kojima oni terete Glavaša i priznaju da su učestvovali u zločinima, bile su osnova Glavaševe odbrane sa tezom da su ti iskazi ponovljeni pred istražnim sudijom u Osijeku iznuđeni. 

Zagrebački nedjeljnik ističe da se bjekstvo iz Hrvatske poklapa sa Glavaševim dobijanjem informacije o sudskoj presudi koja se ispostavila većom od očekivane.

Ako mu državljanstvo propadne, Glavaš će biti izručen, a ukoliko sva nastojanja oko izručenja propadnu, piše "Globus", ići će se na ukidanje apsurdne odredbe prema kojoj bjegunac može biti pritvoren na izdržavanje kazne u drugoj državi samo "ako se osuđena osoba sa tim saglasi".
"Globus" prenosi nezvanična saznanja da bi hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović već ove sedmice  mogao otputovati u Sarajevo kako bi sa kolegama u BiH obrisao tu odredbu.

"Dovoljno vremena za bjekstvo Glavašu su obezbijedili HDZ-ovi poslanici  12. januara 2008. godine kada su mu žrascjepkaliž imunitet i odgovorili zahtjevu Državnog tužilaštva na način da mu ga skidaju u slučaju provođenja sudskog postupka za ratni zločin, ali ne i za njegovo pritvaranje", piše zagrebački list. 

Danas će u Saboru biti obavljeno glasanje o skidanju posljednjeg dijela imuniteta, što znači da će policija konačno biti ovlašćena da Glavaša uhapsi  u Hrvatskoj.

U BiH je zaštićen od izručenja i ostaće zaštićen i kad Hrvatska i BiH potpišu dugo najavljivani ugovor o izručivanju osuđenih i optuženih kriminalaca. 

On će omogućiti isporučivanje bjegunaca od kazne u slučajevima privrednog i organizovanog  kriminala, ali  ne i u slučaju ratnog zločina, piše "Globus".

Sud BiH ukinuo je u petak pritvor Branimiru Glavašu, nakon što je utvrđeno da je on državljanin BiH i da posjeduje prijavu na adresi u Ljubuškom.

Utvrđeno je da njegov boravak na slobodi neće ometati tok ekstradicionog postupka Hrvatskoj "koji je u toku i koji se nastavlja".
   
Glavaš je u 8. maja pred Županijskim sudom u Zagrebu osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine. Po izricanju presude, Glavaš je prebjegao u BiH.