HDZ
0

Glasanje za 2.084 prognana Hrvata iz bosanske Posavine

FENA
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH očekuje da će Središnje izborno povjerenstvo omogućiti glasovanje za 2 084 Hrvata iz bosanske Posavine putem pošte, a nakon što su matične knjige za Bosanski Brod i Derventu stigle u BiH.

Hrvatska je u petak predstavnicima BiH uručila matične knjige općina Derventa i Bosanski Brod, a primopredaja je obavljena u Slavonskom Brodu i trebala bi omogućiti prognanim Hrvatima iz bosanske Posavine da glasuju na lokalnim izborima.

Knjige su 16 godina bile izvan Slavonskog Broda i njihova primopredaja obavljena je u nazočnosti predstavnika ministarstava vanjskih poslova dviju država i ministarstva unutarnjih poslova RH.

Kako je priopćeno iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH, matične knjige preuzeo je Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH u nazočnosti dopredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda i člana Predsjedništva HDZ-a BiH Davora Čordaša, a knjige je predao gospodin Mijo Kršić, načelnik PU Slavonski Brod.

Tom je prigodom potpredsjednik Republike Srpske Davor Čordaš izrazio nadu da će se tim činom konačno riješiti problem glasovanja za 2 048 prognanih Hrvata iz bosanske Posavine.