BiH
1

Glasaću za Srebrenicu: MUP RS-a otvoreno krši Izborni zakon

Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) najavilo je da će u subotu i nedjelju, 6. i 7. oktobra, sve lokacije za izdavanje ličnih dokumenata u Republici Srpskoj raditi od 7 do 19 sati u svrhu, kako je pojašnjeno, izdavanja ličnih dokumenata.

MUP RS navodi da će lica koja tog dana podnesu zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata moći koristiti potvrdu MUP-a kao dokaz identiteta birača.

Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu“ ocijenila je kako MUP RS-a ovim činom najavljuje otvoreno kršenje Izbornog zakona BiH i Zakona o ličnim kartama, a sve u svrhu masovne krađe glasova na račun vladajućeg SNSD-a

"Ukoliko nadležne institucije, pogotovo Centralna izborna komisija, ne ponište ovaj nelegalni čin MUP-a RS, izbori u ovom bh. entitetu će biti nelegalni i nelegitimni. MUP RS ovim činom postaje glavni instrument u predstojećoj izbornoj prevari koju za račun SNSD-a širom Republike Srpske sprema lično entitetski ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo“, saopćila je Inicijativa.

„Pošto je riječ o krivičnom djelu, odnosno neovlaštenoj redefiniciji Izbornog zakona BiH i Zakona o ličnim kartama, pozivamo sve političke subjekte da poduzmu sve potrebne mjere da spriječe MUP RS u služenju režimu koji je ovaj entitet sveo na prosjačke grane“, stoji u saopćenju GI „Glasaću za Srebrenicu“.

Centralna izborna komisija i predstavnici svih relevantnih međunarodnih organizacija potvrdili su zaključenje spiska birača, ali instrukcija MUP-a RS obesmišljava provođenje ranije donesenih odluka.

„Glasaću za Srebrenicu“ poručuje da neće prihvatiti akcije protivne vladavini prava, ustavnom poretku i propisima o provođenju Izbornog zakona.