Istraživanje javnog mnijenja
0

Glasači iz Federacije BiH skloniji promjenama

FENA
Više od polovine glasača iz Republike Srpske, njih čak 54,1 posto, u posljednje tri godine nije mijenjalo svoje partijsko opredjeljenje, za razliku od 36,7 glasača iz Federacije BiH, pokazalo je posljednje istraživanje javnog mnjenja.

Pokazalo je i da su stanovnici RS-a disciplinovani kada je u pitanju izborni proces.

Da se danas održavaju izbori u Bosni i Hercegovini građani Republike Srpske bi u većem procentu izašli na izbore (71 posto), u odnosu na građane Federacije BiH (52,9 posto).

Kada je u pitanju Federacija BiH, da se danas održavaju izbori u tom entitetu najviše glasova bi osvojio SDPBiH (14,8 posto), potom SDA (14,8 posto) i HDZ BiH (6,8 posto).

U Republici Srpskoj dominira SNSD-e koji bi danas osvojio 38,2 posto glasova, dok se na drugom mjestu nalazi SDS s osvojenih 13,6 posto glasova. Slijede ih PDP-e (3,1 posto) i Socijalistička partija s 2,4 posto.

Istovremeno istraživanje pokazalo da su glasači iz Republike Srpske lojalniji političkim partijama, nego glasači u Federaciji BiH.

Ovo istraživanje objavio je internet portal „Frontal.rs“, a naručeno je kod agencije za komunikacije sa javnošću „Prime communications“.

Metodologiju, uzorak i upitnik za istraživanje je projektovao psiholog Srđan Puhalo iz Banje Luke, rukovodilac sektora istraživanja u toj agenciji.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 13. do 21. marta 2009. na uzorku od 1.743 punoljetna građanina Bosne i Hercegovine, iz 66 općina, metodom anketiranja licem u lice.

Ispitanici nisu samostalno popunjavali upitnik, već su odgovarali na pitanja koja im je čitao anketar.

U istraživanju je učestvovalo 51,7 posto muškaraca i 48,3 posto žena. Među ispitanicima se nalaze 48,8 posto stanovnika RS-a i 51,2 posto stanovnika Federacije BiH.

Nešto više od polovine ispitanika (55 posto) živi u gradovima, dok 45 posto ispitanika dolazi sa sela.