BiH
0

"Glas radnika 92" iz Brčkog dobio milion maraka

SRNA
Predstavnici Udruženja nezaposlenih radnika koji su 1992. godine ostali bez posla "Glas radnika 92" iz Brčko distrikta izrazili su zadovoljstvo jučerašnjom odlukom lokalnog parlamenta kojom je u rebalansu budžeta za njihovo zbrinjavanje izdvojeno milion maraka, ali su zamjerili vlastima što su pokušali da dio ovih sredstava izdvoje i za radnike "Intrepleta".

"Sa radnicima 'Interpleta' nemamo ništa i ako se uključe u raspodjelu tih milion maraka zajedno sa nama, onda ćemo svi dobiti samo 'mrvice'. Zna se šta se radi sa tim firmama, ako ne mogu da opstanu, ili stečaj ili privatizacija", izjavio je danas član udruženja Halil Čabrić na konferenciji za novinare.

Čabrić je rekao da će udruženje i dalje nastaviti sa aktivnostima oko borbe za prava svojih članova, te da će i dalje organizovati proteste, sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

"Nećemo odustati od našeg zahtjeva da se nezaposlenim radnicima u budžetu za narednu godinu osiguraju sredstva za redovna primanja, od bar 150 maraka mjesečno, kako bi ovi ljudi mogli plaćati osnovne dažbine i kupovati lijekove", precizirao je Čabrić.

Predstavnica istog udruženja Paša Merdanović ocijenila je da izvršna i zakonodavna vlast distrikta moraju da se znatno odgovornije ponašaju prema ovoj populaciji građana i da ih ne prisiljavaju da svoja prava traže na ulici.

"Ne treba da misle kako smo prepušteni sami sebi, jer ako međunarodna supervizija odlazi, ostaje Ustavni sud, a dolazi i Tribunal za koji smatram da će pomoći ovim građanima. A ovaj milion koji su juče odobrili, dok se ne donese odluka o raspodjeli, ne vjerujem nikome. Nadam se da će nakon što odluka dođe, ova sredstva nama biti ravnopravno raspoređena", istakla je Merdanovićeva.