Šetalište na Obali Maka Dizdara
39

Giro di Sarajevo traži od Gradske uprave i KS biciklističku stazu

Klix.ba
Foto: Almir Panjeta/Klix.ba
Foto: Almir Panjeta/Klix.ba
Povodom otvaranja mosta "Festina Lente“ i obnovljenog šetališta na Obali Maka Dizdara, udruženje za promociju urbanog biciklizma Giro di Sarajevo uputilo je pitanje Gradskoj upravi, Općini Centar Sarajevo i Vladi Kantona Sarajevo: Zašto na navedenom šetalištu nema jasno obilježene biciklističke staze?

"Kao svjedoci sve gore, alarmantne situacije u Sarajevu što se tiče saobraćaja, povećanja zagađenosti zraka i prenapućenosti gradskih ulica automobilima, pitamo se da li iko u pomenutim strukturama vlasti jasno razmišlja kada planira i realizira nove urbanističke i infrastrukturne projekte? Lokacija na Obali Maka Dizdara je jedna od glavnih javnih površina u ovom dijelu grada koju svakodnevno koriste na hiljade biciklista, baš kao što to čine i pješaci. Ali, uprkos tome, šetalište je obnovljeno samo za pješake, iako je svojim gabaritima savršeno za zajedničko korištenje i sa biciklistima. Ovako, biciklisti su primorani voziti pored pješaka, gdje jedni drugima smetaju i samo čekaju nevolju da se desi.

Ovim putem, javno tražimo odgovor čiji je ovo propust i ko uporno ovaj grad unazađuje i ne želi njegov prosperitet? Ko to radi protiv građana Sarajeva, omogućuje najvećim zagađivačima da sve više i lakše koriste svoja vozila, a sve manje dopušta da se konačno urbana jezgra Sarajeva rastereti u saobraćajnom i ekološkom smislu? Ko ne želi bolje, čišće, zdravije Sarajevo?", navedeno u je u saopćenju udruženja Giro di Sarajevo.