Svi na utrku!
0

Giro di Sarajevo definitivno 20. jula

Sarajevo-x.com
Rekreativna nekompetitivna biciklistička utrka ulicama Grada Sarajeva, u organizaciji neformalne grupe građana zaljubljenika u biciklizam, započet će u nedjelju 20. jula u 17 sati.

Biciklistička utrka Giro di Sarajevo je u zadnjih deset dana iz inicijative prerasla u ozbiljan i profesionalan projekat koji i dalje ima za cilj poboljšanje uslova za bavljenje biciklizmom kao sportom, rekreacijom te održivim alternativnim sredstvom prijevoza u gradu Sarajevu, saopštili su organizatori utrke. Sama ideja o pokretanju ove veoma zanimljive utrke potekla je sa našeg foruma, a diskusiju možete pročitati ovdje.

Zahtjevi organizatora utrke prema vlastima ostaju nepromijenjeni, a to su promjena zakonskih regulativa u korist biciklista i biciklizma i hitno izdvajanje sredstava za izradu studije izvodljivosti i projektne dokumentacije za izgradnju profesionalne biciklističke staze na nivou čitavog grada.

Organizacioni odbor utrke je uspio ostvariti vrlo povoljne pregovore sa sponzorima i pokroviteljima utrke koji će ubrzo biti poznati i javnosti, a koji će obezbijediti sve uslove za profesionalno održavanje utrke. Ugovori sa medijskim pokroviteljima su već dogovoreni i utrka će medijski biti pokrivena na visokom nivou, kažu organizatori.

Potvrđeno je izdavanje rješenja o obustavi i izmjeni režima saobraćaja na ruti utrke u vrijeme održavanja iste od strane MUP-a Kantona Sarajevo i Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo. Također, poznat je i definitivan datum održavanja utrke, a to je nedjelja, 20. juli 2008. godine. Zahvaljujući susretljivosti menadžmenta hotela Terme na Ilidži, start utrke će biti, kako je i planirano, sa njihovog bočnog parkinga, u 17:00 sati.

Organizacioni odbor utrke Giro di Sarajevo ovim putem se zahvaljuje Upravi grada Sarajeva i gradonačelnici na susretljivosti i omogućavanju da utrka i dalje nosi ime grada u kojem se održava i za čiji se boljitak bori.

Organizatori napominju da je utrka otvorenog tipa, da su svi koji imaju bicikl pozvani da učestvuju – nisu potrebne nikakve prijave, a netakmičarski karakter omogućava svim zainteresiranim da učestvuju u utrci. Tempo utrke će biti oko 10km/h, a dužina rute je 15km, tako da će se čitava ruta, vozeći cijelo vrijeme po glavnoj saobraćajnici, prijeći za oko 120 minuta.

"Učinimo nešto za naš grad. Napravimo bolje mjesto za život. Skrenimo pažnju svima da smo mi jedna pozitivna sila koja će promijeniti stvari nabolje, i za sebe i za druge. Dođite i vozite s nama. Obećavamo sjajnu zabavu", poručili su organizatori.

Više informacija o biciklističkoj utrci Giro di Sarajevo možete pronaći i na njihovom zvaničnom blogu http://girodisarajevo.blogger.ba

Podsjećamo na rutu utrke:

Hrasnička cesta – Rustem-pašina - Sarajevska cesta - Bulevar Meše Selimovića - Zmaja od Bosne – Hiseta - Obala Kulina bana - Telali - Mula Mustafe Bašeskije – Maršala Tita – Vrbanja – Vilsonovo šetalište.