Sve je spremno za vožnju
70

Giro di Sarajevo: Danas će biciklisti preplaviti ulice Sarajeva

Piše: A. Pobrić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ulice Sarajeva danas popodne bit će preplavljene rekreativcima i profesionalcima na biciklima, koji će od Dobrinje pa kroz cijeli grad i nazad do Vilsonovog šetališta voziti utrku koja prvenstveno ima za cilj pokazati koliko je ljubitelja biciklizma u našem glavnom gradu koji žele bolje uslove.

Na startu u 17 sati ispred Osnovne škole "Skender Kulenović" očekuje se rekordan broj biciklista, njih oko 1.000. Oni će uveličati petu po redu utrku "Giro di Sarajevo" i promovisati biciklizam kao alternativni način prevoza.

Gradska uprava pokrovitelj vožnje

Učesnike na cilju očekuju prigodni pokloni, a tri najsretnija će dobiti i vrijedne nagrade - bicikle i kacige.

Ideju održavanja "Gira" i ove godine podržao je Grad Sarajevo, koji je pokrovitelj utrke.

Učešće je otvoreno za sve građane starije od 12 godina. Vozit će se glavnom sarajevskom ulicom do Vijećnice i nazad do Vilsonovog šetališta, gdje se nalazi cilj.

Privremena obustava saobraćaja

Za one koji neće biti u prilici učestvovati u "Giru" važno je napomenuti da će u vrijeme održavanja ove utrke, od 17 do 19 sati, saobraćaj biti privremeno obustavljen u ulicama Bulevar Mimana Sinana, "G" transverzala, Ramiza Salčina, Lukavička cesta, Ante Babića, Bulevar Meše Selimovića, Zmaja od Bosne, Hiseta, Obala Kulina Bana, Telali, Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita i Vrbanja.

Obustava će se vršiti etapno, duž pomenute dionice, sve dok ne prođe zadnji učesnik događaja.

Trolejbusi 103 i 107 nakratko neće voziti

Iz GRAS-a su najavili da će doći i do kratkotrajnih obustava u odvijanju trolejbuskih linija br. 103 Trg Austrije - Dobrinja i br. 107 Dobrinja - Jezero.

Do kratkotrajnih obustava doći će i u odvijanju autobuskih linija br. 31 Nedžarići - Dobrinja i br. 31e Vijećnica - Dobrinja, autobuskih linija koje polaze sa terminala Dom Armije za Podhrastove, Bare, Koševsko Brdo i Breku, te tramvajske linije br. 3 Ilidža - Baščaršija koja eventualno po zahtjevu pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo može biti preusmjerena i na okretnicu Skenderija.

Organizatori "Gira" kažu da je sve spremno za vožnju, a mi se nadamo da im kratkotrajni pljuskovi, koje domaći meteorolozi najavljuju kao moguće u nedjelju popodne, neće pokvariti ugođaj.