BiH
0

Gilles: Pariz se treba uključiti u obnovu sarajevske Vijećnice

FENA
Roland Gilles
Roland Gilles
Francuski ambasador u BiH Roland Gilles, u pratnji gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena, posjetio je danas sarajevsku Vijećnicu.

Francuski ambasador je ovom prilikom izrazio žaljenje zbog tragične sudbine koja je za vrijeme opsade Sarajeva zadesila Vijećnicu, ali s druge strane i vidno zadovoljstvo dinamikom rekonstrukcije ove monumentalne građevine, za šta veliku zaslugu ima Evropska unija.

"Učinit ću sve napore da se grad Pariz uključi u podršku izvođenju završne faze obnove sarajevske Vijećnice. Imamo u planu saradnju sa Sarajevom povodom obilježavanja stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, pa je i to jedan od načina da se pruži podrška obnovi ovog sarajevskog simbola", rekao je ambasador Gilles.

Gradonačelnik Behmen ovom je prilikom zahvalio francuskom ambasadoru i njegovoj zemlji na podršci koju pruža Sarajevu i Bosni i Hercegovini i na taj se način svrstava u red "naših istinskih prijatelja".

Posjeta je upriličena neposredno pred početak četvrte, završne faze u okviru koje će se uređivati unutrašnjost Vijećnice, a nakon što je Delegacija Evropske unije u BiH na osnovu međunarodnog tendera odabrala najpovoljnijeg ponuđača.

Planirano je da ova faza traje 24 mjeseca i odvija se kroz zidarske i instalaterske radove, te gipsane i slikarske dekoracije, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.