FBiH
0

"Giljotina propisa" za bolje poslovno okruženje

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Federalni ministar pravde Feliks Vidović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak i šef Savjetodavne grupe Međunarodne finansijske korporacije (IFC) Filip Condon potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju o regulatornoj reformi "Giljotina propisa".

Memorandum s IFC-om, članom grupe Svjetske banke, potpisan je u prisustvu federalnog premijera Nedžada Brankovića, zamjenika premijera Vjekoslava Bevande i Gavrila Grahovca te predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Edhema Bibera i predsjednika Udruženja poslodavaca u BiH Nihada Imamovića.

"Giljotina propisa" je instrument za brzo pregledanje propisa, ukidanje onih koji više nisu potrebni i izmjenu postojećih radi stvaranja boljeg poslovnog okruženja.

Premijer Branković je u izjavi novinarima nakon svečanog potpisivanja Memoranduma naglasio da je za efikasnije funkcioniranje Federacije BiH, posebno da bi se moglo odgovoriti na izazove predstojeće ekonomske krize, jedna od važnih reformi i regulatorna reforma.

  • Mi jednostavno moramo Federaciju učiniti efikasnijom, jednostavnijom i kvalitetnijom kroz samu strukturu zakonskih propisa, rekao je Branković.

Iz tog razloga, istaknuo je, ovaj projekt će trajati najmanje dvije godine i podrazumijeva dvije faze analize postojeće zakonske regulative.

Prva faza je tzv. "mala giljotina", u kojoj će se izmijeniti oni zakonski propisi koji će pomoći u povećanju finansijske discipline i pojednostaviti proces registracije biznisa. Drugi dio procesa trajat će najmanje dvije godine i podrazumijeva analizu svih zakona i drugih sektora, do konačnog stava da li ti zakoni ostaju na snazi ili se mijenjaju novim.

Branković je rekao da će se paralelno s ovim procesom voditi i usklađivanje propisa u skladu s direktivama i smjernicama Evropske unije, u sklopu priprema domaćeg zakonodavstva koje vodi država BiH u pravcu približavanja standardima EU.

Premijer je, također, najavio da će Vlada Federacije, paralelno s ovim procesima, pokrenuti i reformu institucija, jer u vremenu kada će biti manje javnih prihoda mora se dodatno izvršiti rasterećenje privrede smanjenjem javne uprave.

  • To su procesi kojima možemo riješiti probleme predstojeće ekonomske krize, koja će jednim dijelom zahvatiti i našu državu, rekao je Branković.

Ministar pravde FBiH Feliks Vidović je naveo da će projekt "Giljotina propisa" provoditi tri tijela. Na vrhu je koordinaciono tijelo u kojem će biti premijer, dvojica njegovih zamjenika te predstavnici poslodavaca i sindikata.

Drugo tijelo zaduženo za praćenje realizacije projekta bit će upravni odbor, u čijem sastavu će biti ministar pravde, direktor Ureda za zakonodavstvo, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove i sekretar Vlade.

Treći organ, koji će provoditi tehnički dio, bit će tehnička jedinica za implementaciju.

Ministar Vidović, govoreći o značaju ove reforme, istaknuo je da su u FBiH još na snazi neki propisi iz vremena SFRJ, a da ima i ekstremnih primjera da su na snazi propisi iz FNRJ.

Dosta tih propisa su u aktualnom vremenu postali neprimjenjivi tako da je nužna intervencija u tim propisima, kazao je Vidović.

Šef Savjetodavne grupe IFC-a Filip Condon rekao je da činjenica da je premijer Branković predvodio Vladinu delegaciju na današnjem susretu pokazuje važnost koju Vlada pridaje ovom projektu, što je garancija za njegov uspjeh.

IFC, koji radi pod okriljem Svjetske banke, fokusiran je na unapređenje privatnog sektora i poslovnog okruženja, te Condon smatra da je veoma bitno pomoći vladama da poboljšaju poslovno okruženje u svojim državama.

Najavio je da će za ovaj projekt IFC potrošiti oko 270.000 dolara da bi prenio znanje i tehnologiju ljudima koji se time bave na terenu.