BiH
50

Gigapixel panorama tekije na Buni: Prošetajte prirodnom oazom

Klix.ba
Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona, u saradnji sa kompanijom Inovattivo, čestitala je Bajram građanima Bosne i Hercegovine poklonivši im gigapixel panoramu tekije na rijeci Buni.

Tekije, specifične građevine tlocrtno građene u obliku slova L, smještene su na posebnim prirodnim lokacijama koje su prastanovnici naše zemlje uvažavali i u njima uživali. Upravo se na jednom takvom mjestu našla i tekija u Blagaju, smještena u prirodnoj oazi koju određuje sedam načela kao što su: stepenište, kuća, voda, stijena, vrelo, mezarje i pećina.

Kako bi se kvalitetno prezentiralo bogatstvo tekije u Blagaju na vrelu Bune, čiju ljepotu može nadvisiti samo 1.200 stopa visoka stijena Vranjević brda, ili mudrost Stjepan Grada, pobrinula se Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona.

"U historiji postanka ovog grandioznog islamskog svetišta ispod starog Stjepan Grada upliće se narodno predanje koje govori o zmaju koji je živio u pećini iz koje danas izvire rijeka Buna. Po predanju, zmaju se u ime žrtve prinosila najljepša djevojka iz kraja. Tu barbarsku tradiciju je prekinuo pobožni derviš porijeklom iz Sirije, koji je buzdovanom obuzdao zmaja, a djevojku oslobodio. U njegovu čast izgrađena je i tekija koja do današnjih dana stoji u Blagaju", naglasio je direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kako bi sačuvali legendu i adekvatno prikazali ljepotu Bune, grada Blagaja i tekije djelatnici Turističke zajednice su angažirali profesionalni tim kompanije Innovativo, poznate po kreiranju najboljih gigapiksel panorama u regiji. Tako je nastala i www.blagajpanorama.info prva panorama grada Blagaja, vrela rijeke Bune i grandiozne tekije.

"Gigapixel panorama sastavljena je od 2.600 fotografija visoke rezolucije, čiju preciznost prikazuju i najsitniji detalji koji se tokom pregledanja panorame mogu vidjeti. Primjerice, vrlo lako možete zumirati i istražiti sve detalje na fasadi tekije, pa čak i pronaći crtež buzdovana, koji simbolizira pobjedu dobra na zlim, kao i pobjedu čovjeka nad zmajem koja se veže za ovu regiju", kaže Mario Greussi, voditelj kompanije Innovativo.

Prva gigapixel panorama grada Mostara privukla je pažnju internet publike. Javno prezentiranje prirodnih ljepota i historijskih znamenitosti Bosne i Hercegovine samo je korak naprijed ka dodatnoj promociji turističkih destinacija i povećanom broju turista u našoj zemlji.

"Nismo slučajno prezenitrali gigapixel panoramu tekije na rijeci Buni u ovom periodu. Željeli smo uveličati tradicionalni islamski blagdan Bajram specifičnim poklonom uz prigodnu čestitiku: Bajram šerif mubarek olsun", dodali su Krešić i Gerussi.