BiH
0

Gest vrijedan hvale: Pravoslavci u Mostaru organizovali iftar za vjernike muslimane

Piše: Er. M.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Za Bosnu i Hercegovinu često kažu kako je oličenje multikulturalnosti, a najbolji dokaz tih tvrdnji ove sedmice dolazi nam iz Mostara. Naime, čelnici Srpske pravoslavne crkve u Bijelom Polju kod Mostara organizovali su zajednički iftar za vjernike muslimane s ovog područja.

Ovaj gest koji svjedoči svom bogatstvu našeg društva upriličen je u povodu obilježavanja 150 godina postojanja crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju.

U četvrtak je u toj crkvi upriličena liturgija koju je predvodio vladika Grigorije, a u večernjim satima u prostoriji u sklopu crkve organizovan je iftar kojem su prisustvovali brojni ljudi iz kulturnog i vjerskog života Bijelog Polja.

Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba

Dobrodošlicu vjernicima poželio je Paroh Nebojša i predstavnici Srpske pravoslavne crkve iz Bijelog Polja, nakon čega je riječ uzeo Idriz ef. Agović, imam Karađoz-begove džamije u Bijelom Polju kod Mostara.

Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba

On se zahvalio organizatorima na gestu dodajući kako je Paroh jerej Nebojša Radić dokaz da koje god puteve u životu odaberemo kako bismo povezali dva naroda i dvije vjere, oni će uvijek biti djelotvorni i za jedne i za druge.

Facebook