BiH
31

Geološki selfie Amera Džinde: Ne okrećimo leđa klizištima

Klix.ba
Klizišta nas sve češće opominju, a mi ih uporno vrlo brzo nakon aktiviranja gotovo potpuno zaboravljamo ili jednostavno ignorišemo. Upravo zbog toga je inžinjer geologije Amer Džindo iz Tuzle pokrenuo zanimljivu inicijativu moderno nazvanu "Geološki selfie".

"Od 2001. do 2014. godine na hiljade klizišta nam je slalo jasne i vidljive opomene. To su opomene koje ukazuju da smo dosta narušili stabilne prirodne odnose, ali i da smo u svom odnosu prema prirodi, tj. okolišu, postali arogantni, svojeglavi, netolerantni i, što je još pogubnije, neuki i nesvjesni krajnjih posljedica", ističe za Klix.ba stručnjak koji je, kako bi ukazao na ozbiljnost situacije, snimio nekoliko selfie fotografija na klizištima na području veoma ugrožene općine Gračanica.

"Poruka fotografija je, kao što one i same simbolično pokazuju, - ne okrećimo leđa klizištima, nemojmo ih potcjenjivati i ignorisati, jer ona su tu, postoje i prijete sve više", poručuje Džindo i naglašava da će nastupajući periodi obilnijih padavina sa sobom zasigurno donijeti nove probleme.