BiH
125

Geolog: Sela Šahmani i Balačići u MZ Željezno Polje više ne mogu biti nastanjena

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na području Zeničko-dobojskog kantona zbog velikih klizišta situacija je posebno teška na području Željeznog Polja u općini Žepče.

Ovlašteni geolog Kriznog štaba civilne zaštite ZDK, koji je bio u mjestima Šahmani i Balačići, konstatovao da ova mjesta više ne mogu biti nastanjena zbog opasnosti od novog pokretanja klizišta.

Na ovom području u selima Šahmani i Balačići još uvijek nema električne energije i potrebno je osposobiti sigurne prilaze kako bi radnici elektrodistribucije izvršili priključak struje.

Prema Željeznom Polju i dalje se nastavlja deboklada putne komunikacije u tri pravca. Angažirana su dva velika stroja na otklanjanju prepreka nanesenih na putevima prema vodozahvatima Ograjina i Ravna Rijeka. Opskrba vodom iz gradskog vodovoda u Žepču se polako stabilizuje, međutim, još uvijek se čeka nalaz iz Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo o ispravnosti vode, pa se domaćinstvima preporučuje da vodu prokuhaju prije upotrebe.

Uginule životinje na području općine Žepče su ukopane uz mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije uz prisutnost člana štaba za zaštitu životinja i namirnica životinjskog porijekla i asanaciju terena