BiH
127

Genocid u Srebrenici u osam činova: Sve što se ne zabilježi nije se ni desilo

Piše: Er. M.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine otvorena je izložbe fotografija "Srebrenica" britanskog fotografa Tima Lovelessa u sklopu koje je predstavljen i interaktivni narativ "Srebrenica: genocid u osam činova".

Izložba je ujedno bila i način na koji je odata počast tragično stradalim žrtvama genocida u Srebrenici.

Predstavnik Centar za suočavanje s prošlošću Eugen Jakovčić kazao je da su ovom izložbom i interaktivnim narativom željeli dati svoj obol 21. godišnjici genocida u Srebrenici.

"Radeći i prateći niz procesa i suočavanja s prošlošću u regiji preko deset godina u slučaju Srebrenice postojale su dvije ključne bitke da se ono što se dogodilo u Srebrenici ne zaboravi. Prvu ključnu bitku su dobile majke Srebrenice samom činjenicom da su uspjele da danas u Potočarima postoji Memorijalni centar. To je važan iskorak i ja im se ovom prilikom najdublje klanjam i zahvaljujem na tome jer su time pokazali koliko su mjesta stradanja važna i koliko je važno obilježiti", rekao je Jakovčić.

Kao drugi važan moment naveo je sve ono što su činili Sense i Mirko Klarin počevši od toga kada su prije dvije godine u Potočarima prezentovali sve činjenice koje su iznijete tokom suđenje pred Haškim sudom.

"To je izuzetno važno i vrijedno. Oni se nisu zaustavili samo na tome već su nastavili i sa interaktivnim narativom koji je u četvrtak prikazan u Beogradu i u nedjelju u Zagrebu", kazao je Jakovčić.

Istakao je da su to mehanizmi i načini na koji se može pristupiti činjenicama i dokazima bez obzira na to gdje se ko nalazio.

"Taj narativ jedinstven je primjer profesionalnog izlaganja geneze, odvijanja i posljedica zločina u kojem činjenice govore same za sebe. Svakoj mitologizaciji se suprotstavlja iznošenjem činjenica. Rezultat je potresna rekonstrukcija najvećeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata načinjena prema istrazi i suđenju Haškog suda", zaključio je Jakovčić.

Prisutnima se obratila i predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić koja je kazala kako je od izuzetne važnost da se sve činjenice u vezi sa dešavanjima u Srebrenici dokumentuju.

"Sve što se ne zabilježi nije se ni desilo. Ovo će možda nekada ući u historiju i možda će djeca učiti na osnovu ovih činjenica. Mi znamo da našu djecu niko ne može vratiti, ali ovo je važno za žrtve", rekla je Subašić.

Interaktivni narativ "Srebrenica: genocid u osam činova" predstavio je autor Mirko Klarin dok je britanski fotograf Tim Loveless bio spriječen da dođe na otvaranje izložbe.

Interaktivni narativ "Srebrenica: genocid u osam činova" možete pogledati ovdje.