BiH
3

Genjac: Zakon o prebivalištu i boravištu vratiti u redovnu proceduru

SRNA
Halid Genjac (Foto: Klix.ba)
Halid Genjac (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Kluba bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac izjavio je danas da je kompromis u vezi sa Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH njegovo vraćanje u redovnu proceduru.

"Prebivalište se ne može rješavati po hitnom postupku", rekao je Genjac novinarima nakon sjednice Kolegijuma doma naroda, ocjenjujući da je to pokazala i odluka Narodne skupštine Republike Srpske da iz hitne u redovnu proceduru vrati ovo pitanje.

Kada je riječ o mogućnosti da u ovom mandatu Parlamentarne skupštine ne budu usvojene izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu, Genjac kaže da već postoji zakon o prebivalištu i boravištu koji rješava ovu problematiku, tako da neće biti nekih posebnih posljedica ako izmjene i dopune ne budu usvojene.

"Međutim, posljedice da se ovakve izmjene usvoje bile bi vrlo problematične", tvrdi Genjac.

On je podsjetio da je za stavljanje na dnevni red Doma naroda ovog zakona potrebno da se o njemu usaglase sva trojica članova Kolegijuma, što zbog bolesti bošnjačkog člana Sulejmana Tihića već izvjesno vrijeme nije bilo moguće.

Govoreći o Prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, koje je u parlamentarnu proceduru uputio HDZ BiH, a koje se tiču izbora u Mostaru, Genjac je rekao da poštuje jednostrana rješenja kao legitimne prijedloge, ali da ona nemaju izgleda kada je riječ o Mostaru.

Jedino rješenje u slučaju Mostara, prema njegovim riječima, jeste dogovor legitimnih predstavnika Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih, prije svega onih koji žive tamo.

Genjac nije optimista da je mjesec prije raspisivanja opštih izbora u BiH moguće postići dogovor u vezi sa izmjenama i dopunama Izbornog zakona koje se tiču Mostara.

"Nisam optimista tako brzih rješenja za Mostar, ni za neka druga pitanja", rekao je Genjac, ocijenivši da će kompromis biti moguće postići u mirnijoj atmosferi nakon izbora.