Zakonu o popisu stanovništva
0

Genjac: Treba riješiti pitanje nekoliko amandmana

FENA
Halid Genjac
Halid Genjac
Sporazumom šestorice lidera bh. političkih stranaka o zakonu o popisu stanovništva otklonjenje su i posljednje prepreke da ovaj zakon, usaglašen s evropskim standardima, konačno ugleda svjetlo dana.

U izjavi za Fenu, delegat u Domu naroda PSBiH Halid Genjac pojasnio je da su "kamen spoticanja" bili član 48 te izjašnjavanje o etnokulturnim karakteristikama građana - etničkoj pripadnosti, vjeri i jeziku.

"Izjašnjavanje o etnokulturnim karakteristikama nije po evropskim standardima te je kao takvo ostavljeno na dogovor političarima u BiH. Na kraju smo dogovorili da se, ipak, građani mogu izjasniti i o ovome, ali samo ukoliko to žele", kazao je Genjac.

Kada je u pitanju član 48, on nalaže da će se do konačne i potpune provedbe Aneksa VII Dejtonskom mirovnog sporazuma, dakle povratka izbjeglih i raseljenih osoba, za uspostavu etničke strukture vlasti kao osnova koristiti popis stanovništva iz 1991.

"Političari iz Republike Srpske su bili protiv ovog člana te smo u konačnici dogovorili da ovaj član izbrišemo jer u ustavima entiteta već postoje amandmani koji kažu da će se etnička struktura iz 1991. koristiti za uspostavljanje vlasti sve dok Aneks VII ne bude u potpunosti proveden", pojasnio je Genjac.

Prijedlog zakona o popisu stanovništva je već usvojen u Predstavničkom domu PSBiH, a slijedi amandmanska faza i usvajanje u Domu naroda PSBiH.

"Nadležna komisija razmatrat će taj zakon u amandmanskoj fazi. Treba riješiti pitanje nekoliko amandmana poput onog kojim će član 48 biti izbrisan iz zakona, ali treba i ustanoviti novi datum popisa stanovništva. Onaj koji je prošao u Predstavničkom domu odnosio se na period od 1. - 15. aprila 2011. Sada treba staviti neki realan datum za provedbu popisa stanovništva", rekao je Genjac.