BiH
0

Genjac: Šta je sa smještajem institucija BiH?

FENA
Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA) postavio je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) pitanje o sistemskom rješavanju smještaja državnih institucija radi smanjenja izdataka za iznajmljivanje prostora.

Naime, upitao je koje je sve zgrade i prostore i po kojoj cijeni Vijeće ministara BiH u prethodnom mandatu kupilo za smještaj bh. institucija te koji su razlozi zbog kojih neke institucije odbijaju useljenje u objekte.

Zatražio je i odgovor o tome da li je zgrada Hidrogradnje kupljena za devet miliona KM i da li je ona tada bila pod hipotekom zbog čega je u ovaj proces uključeno i Pravobranilaštvo BiH, kao i da li je izvršena analiza kojom imovinom država već raspolaže i da li se ta imovina mogla koristiti za smještaj bh. institucija.

Podsjetio je da je Vijeće ministara u prethodnom sazivu donijelo odluku o sistemskom rješavanju smještaja institucija da bi se smanjili troškovi za zakup koji su tokom 2013. godine iznosili devet miliona KM.

Genjac tvrdi da je Vijeće ministara osiguralo 20 miliona KM za tu namjenu naglašavajući da su objekti kupljeni i dostupni, ali institucije koje su u podstanarskim objektima nisu preselile u te objekte.

Na ovo pitanje odgovor je dao ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) koji je pojasnio da je za kupovinu zgrada zadužena Služba za zajedničke poslove institucija BiH i Komisija za provođenje postupka kupovine objekata koju je imenovalo Vijeće ministara.

No, prema informacija kojima Bevanda raspolaže, zgrada Hidrogradnje nije kupljena jer nakon što je Pravobranilaštvo donijelo stav o toj zgradi, procedura kupnje je zaustavljena.

Zatražen je i odgovor od Generalnog sekretarijata da pripremi cjelokupan odgovor o problematici smještaja institucija koji će potom biti dostavljen delegatu Genjcu.