Brojne promjene će biti predložene
0

Genjac: Otkloniti praktične probleme izbornog procesa

SRNA
Halid Genjac
Halid Genjac
Predsjedavajući interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona, Zakona o finansiranju političkih partija i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH Halid Genjac izjavio je da će ova radna grupa pokušati da otkloni praktične probleme koji se tiču izbornog procesa.

Ističući da ne može da procijeni koliki će biti obim izmjena i dopuna ovih zakona Genjac je za Srnu rekao da će Radna grupa nastojati da predloži što je moguće više promjena koje se tiču praktičnih problema provođenja izbora, a koji ponekad otvaraju teška pitanja jer nisu zakonima do kraja regulisana.

Kao primjer on je naveo pitanja preferencijalnog glasanja, korumpiranosti pojedinih biračkih odbora te velikog broja nevažećih glasačkih listića.

"Svakako su tu i pitanje rokova uspostavljanja vlasti, izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, sankcije u slučaju prekoračenja rokova, ali i brojna druga pitanja", rekao je Genjac.

	On je objasnio da je riječ o velikom broju pitanja koja prave probleme pri izborima, ponekad čak ugrožavajući legitimitet izbornog procesa.

	"Mi ćemo nastojati da što je moguće više toga zahvatimo, ali pod uslovom da za to postoji određena politička volja i parlamentarna podrška", zaključio je Genjac.

Interresorna radna grupa do sada je utvrdila okvirni plan za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona, Zakona o finansiranju političkih stranaka i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.
Genjac je najavio da će na idućoj sjednici Radne grupe, koja treba da bude održana u srijedu, 30. novembra, u Sarajevu, biti razgovarano o izmjenama Izbornog zakona BiH koje se tiču odluka Ustavnog suda BiH o izboru članova Gradskog vijeća Mostara te naziva opština u Republici Srpskoj.

On je dodao da su članovi Radne grupe saglasni da se sačeka da krajem mjeseca bude završen javni poziv za sugestije za izmjene i dopune izbornog zakonodavstva kako bi bio započet rad na detaljnijim izmjenama Izbornog i Zakona o sukobu interesa.

"Na javni poziv već su pristigli prijedlozi 50 političkih subjekata, nevladinih organizacija i pojedinaca", rekao je Genjac te napomenuo da je samo Centar civilnih inicijativa iznio 90 primjedbi na Izborni zakon.

Genjac je najavio da bi s ovim poslom Radna grupa trebalo da krene u drugoj polovini decembra.