BiH
2

Genjac: Ostalo malo vremena za prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH za Mostar

FENA
Član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Halid Genjac izjavio je večeras da je, što se tiče provođenja presude u slučaju "Sejdić-Finci“, Interresorna grupa od početka imala pristup da je to pitanje vezano za opće izbore i da se to rješava nakon općinskih izbora.

"Po svoj prilici to će morati tako i biti. Što se tiče grada Mostara, to je urgentno pitanje, istovremeno vrlo zamršeno i teško pitanje. Ostalo nam je vrlo malo vremena da napravimo prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH vezanih za grad Mostar da bi se provela odluka Ustavnog suda BiH", upozorava Genjac, koji je i delegat u Domu naroda državnog parlamenta.

Po njegovim riječima, to vrijeme koje se sad svodi na nekoliko sedmica, mora biti iskorišteno racionalno.

"Prije svega od strane predstavnika gradskih odbora SDA i HDZ, a zatim i najužih političkih rukovodstava SDA i HDZ-a da pokušaju, ulažući maksimalan kompromis, pronaći rješenje", kazao je Genjac.

Potvrdio je da određenih pomaka ima, ali još se ne može garantovati da ima i dovoljno elemenata za obostrano prihvatljivo rješenje i da ima dovoljno vremena da se i dalje eksperimentiše.

Očigledno je da vrijeme postaje ključni faktor - poručio je Genjac.

Upitan šta će biti ukoliko se ne postigne dogovor za grad Mostar, odgovorio je da postoji više opcija i da se svi slažu da se izbori u gradu Mostaru moraju održati.

Smatra da bi bilo nedopustivo da se "produži ova agonija u smislu legitimnosti i gradonačelnika i pitanja gradskog vijeća“.

"Ako se ne bude pronašlo rješenje, da li je to moguće održati u skladu sa postojećim, važećim, statutom i odgovarajućim pravilima koja važe na osnovu tog statuta? Da li, u krajnjem slučaju, pozvati u pomoć i OHR koji ima dejtonsku ulogu da otkloni smetnje u civilnoj implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma kad nastanu ti problemi? To su neke opcije o kojima treba razmišljati. Ali, prije svega, mislim da treba tražiti rješenje u dijalogu političkih stranaka i to političkih stranaka bez kojih se ipak u Mostaru ovo ne može riješiti", zaključio je Genjac.