BiH
15

Genjac: U BiH se sporo donose odluke jer sistem ne funkcioniše

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak te generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland danas će u Sarajevu predstaviti Akcioni plan Vijeća Evrope za BiH 2015.-2017.

Crnadak će pored Akcionog plana fokus staviti i na šestomjesečno predsjedavanje BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope koje je BiH preuzela 19. maja 2015. godine od Kraljevine Belgije.

Akcioni plan Vijeća Evrope predstavlja strateški i sektorski programski instrument za inkluzivan i koherentan pristup saradnji Vijeće Evrope i BiH.

Cilj Akcionog plana je pružanje podrške BiH u smislu ispunjavanja preostalih postprijemnih zakonskih i konkretnih obaveza kao države članice Vijeća Evrope. Također, cilj je i usklađivanje zakona, institucija i prakse BiH sa evropskim standardima u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac kazao je da ispunjavanje obaveze podrazumijeva normativno, institucionalno i praktično prilagođavanje, te da će ovaj akcioni plan predstavljati sintezu obaveza BiH i onog što je novo u praksi institucija EU.

On smatra da je na osnovu godišnjih izvještaja ljudskih prava u BiH jasno zašto je naša država nisko rangirana među članicama EU u pogledu poštivanja ljudskih prava.

"Dodatni problem je ustavno-pravni sistem BiH, odnosno podijeljenost po etničkom konceptu jer onda se nepoštivanje ljudskih prava multiplicira gdje god ste manjinski narod, iako mi imamo obavezujuću konstitutivnost naroda i poštivanje konvencije o ljudskim pravima“, kazao je Genjac.

On smatra da je predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope za države koje imaju unutrašnje potencijale da to iskoriste izuzetno afirmirajuća prilika u smislu nametanja svojih stavova u pogledu rješavanja određenih pitanja u regionu i šire, ali i da se država pozicionira kao važan subjekt međunarodnih odnosa.

On smatra da BiH neće moći iskoristiti sve prilike koje se nude predsjedavanjem zbog unutrašnjeg sistema koji sporo funkcioniše i institucija koje nisu funkcionalne.

"U BiH se sporo donose odluke jer sistem ne funkcioniše, institucije nisu funkcionalne i za pola godine predsjedavanja nećemo moći iskoristiti sve kapacitete“, rekao je Genjac.

Dodaje da BiH mora učiniti sve da iskoristi prilike kao što su činjenica da i Srbija predsjedava OSCE-om, da je iz Brisela promovisan novi pristup BiH, te da ubrzo stupa na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Posebno ističem da će biti vrlo važno da se razgovorima i kreiranjem zajedničke agende između suverenih država BiH i Srbije nametnu i neka pitanja koja se tiču regionalne sigurnosti i stabilnosti, za šta postoje interesi i Srbije i BiH. Izuzetno je važno da BiH i Srbija nametnu rješavanje određenih pitanja u ove dvije instutucije koje bi vodile saradnji i uvažavanju u regionu“, zaključio je Genjac.