BiH
0

Genjac: Očigledno je Komitet Moneyvala imao razumijevanja za BiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Očigledno je Komitet MONEYVAL-a imao razumijevanja za ono što je urađeno u Bosni i Hercegovini u smislu usvajanja zakona o sprečavanju pranja novca i razumijevanje zato što nisu usvojene izmjene Krivičnog zakona BiH usljed postojećeg aktuelnog političkog ambijenta u BiH zbog izbora i zbog izborne godine.

Ovo je Agenciji Fena kazao delegat u Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac upitan da prokomentira odluku MONEYVAL-a da BiH neće biti stavljena na sivu listu zemalja koje prolaze posebne provjere kada su u pitanju finansijske transakcije.

"Naravno, to ne umanjuje odgovornost BiH i vjerujem da će nakon izbora to pitanje, ko god bude izborni pobjednik, biti prioritetno pitanje koje će se, vjerujem, riješiti", kazao je Genjac.

Komitet eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) danas je u Strazburu odlučio da BiH neće biti stavljena na sivu listu zemalja koje prolaze posebne provjere kada su u pitanju finansijske transakcije.

To je u izjavi za Agenciju Fena potvrdio zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar ističući da za BiH i dalje ostaju na snazi sankcije koje se ogledaju kroz javna priopćenja i obaveze da se usaglase odredbe Krivičnog zakona BiH, koje nose 10 posto neispunjenih preporuka MONEYVAL-a.